Miklós Edit alpesi síző támogatta aláírásával Kelemen Hunor államfőjelöltet (VIDEÓ)

Miklós Edit csíkszeredai alpesi síző aláírta csütörtökön Kolozsváron a Kelemen Hunor államfőjelölt indulását támogató listát, mielőtt az RMDSZ jelöltjével közösen a Sportolimpia mérkőzéseire indult.

Arra a kérdésünkre, hogy miért tartotta fontosnak az RMDSZ-elnök jelöltségének támogatását, Miklós Edit azt nyilatkozta: úgy gondolja, hogy a magyar embereket mindenképp pártfogolni kell a romániai politikában. Hozzátette, annak ellenére, hogy jelenleg Magyarországon él, csíkszeredaiként fontosnak tartja, hogy „olyan államfővel rendelkezzen Románia, aki mindenkit támogat”.

A támogatói ív aláírását követően az RMDSZ szövetségi elnöki hivatalából a Sportolimpia helyszínére, a kolozsvári Iuliu Hațieganu Sportparkba látogatott az alpesi síző és a politikus. Érkezésükkor a középiskolások sorban álltak, hogy az államfőjelölttel közös fényképeket készíthessenek. Miklós Edit közben szakértői szemmel figyelte a mérkőzéseket, lévén, hogy ő az idei sportesemény fővédnöke.

Mivel az Erdélyi Középiskolás Sportolimpiát az RMDSZ is támogatja, megkérdeztük Kelemen Hunort, miért tartják fontosnak ezt a sporteseményt. A szövetségi elnök válaszában emlékeztetett: azért indították évekkel ezelőtt ezt a programot a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatásával, mert úgy gondolják, „a sportolás fontos a gyermekeknek, és fontos, hogy minél többen bekapcsolódjanak, és minél több testmozgásban legyen részük a fiataloknak”. Bár nem lesz mindenkiből élsportoló – fűzte hozzá az államfőjelölt –, a versenyszellem kiművelésének és megtanulásának nagy jelentősége van.

Kelemen Hunor kiemelte, társadalomszervezési szempontból is értékkel bír az, ha a gyermekek bekapcsolódnak a sportokba, ezért is javasolták, hogy a tornaórák számát növeljék meg az iskolákban, és vezessék vissza opcionális érettségi tárgyként a sportot. Arra is próbálnak hangsúlyt fektetni, hogy az önkormányzatok támogassák a sportolókat legyen szó versenysportokról vagy tömegsportról.

A Sportolimpiára való látogatás és az azt megelőző támogatási aláírás megtekinthető a Maszol videójában.

Kapcsolódók

Kimaradt?