FRISSÍTVE - MOGYE: a rektor magyar nyelvű informatika szakot indítana


-A A+FRISSÍTVE: Magyar informatika szakot indítana a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi Gyógyszerészeti Tudomány és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE) Leonard Azamfirei rektor. FRISSÍTÉS: Ez a lépés nem csökkenti a román vezetés bűnét a magyar nyelvű orvosképzés tudatos elsorvasztásában – reagált csütörtökön Leonard Azamfirei bejelentésére Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor, aki maga is a sajtóból értesült a hírről.

Amint a Zi-de-zi.ro helyi portál közölte: a rektor kedden megbeszélésen vett részt azokkal az oktatókkal, akik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése előtt az utóbbi egyetemen tanítottak. Miután arról tájékozódott, hogy az oktatók közül hányan beszélnek magyarul, azt javasolta, hogy indítsák el a magyar informatikusképzést az egyetemen. A rektor megemlítette: a magyar informatika szakkal a munkaerőpiacon jelentkező óriási keresletet elégítenék ki.

„Teljes támogatásomról biztosíthatom önöket, meglesz a logisztikai és adminisztratív háttér, és a siker végül az egész (egyetemi) közösségé lesz. Mindannyian egy multikulturális egyetem tagjai vagyunk, amelyik az egyetemegyesítés után is teljesíti a vállalt küldetést, és amelyik továbbra is fejlődési keretet teremt bármilyen konstruktív kezdeményezésnek” – idézte a portál a rektort. Amint a Zi-de-zi.ro portál közölte: a magyar informatika szak beindításának gondolata kedvező visszhangra talált az oktatók között.

Szabó Béla, az egyetem magyar tagozatának vezetője az MTI tudósítójától értesült Leonard Azamfirei tervéről. Megjegyezte: a rektor a magyar nyelvű orvos és gyógyszerészképzés problémáinak a megoldása helyett olyan szakon szeretne magyar nyelvű képzést elindítani, amely a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) marosvásárhelyi karán és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) is jól működik már. Hozzátette: a bejelentett szándék nem vonatkozik a hét végén induló idei tanévre.

Szabó Béla azt is elmondta: a tavalyi egyetemegyesítéskor a rektor magyar nyelvű orvosmérnöki képzés beindítását helyezte kilátásba, ennek a beindítása még várat magára. Azt is hozzátette: a magyar tagozat helyzete nem javult az egyetemen. A rektor által a nyár elején ajánlott magyar preklinikai főtanszék nem alakult meg, így a magyar nyelvű képzés továbbra is ki van szolgáltatva az egyetemen belüli román többség akaratának. A magyar tagozat képviselői a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés bizonyos fokú önállóságát biztosító magyar kar, vagy három magyar főtanszék létrehozását tartják szükségesnek.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem vezetése. Az egyetem szenátusa a magyar tagozat nélkül döntött tavaly a Petru Maior Egyetemmel való egyesülésről, és a román származású George Emil Palade Nobel-díjas orvos nevének a felvételéről.

FRISSÍTÉS: Ez a lépés nem csökkenti a román vezetés bűnét a magyar nyelvű orvosképzés tudatos elsorvasztásában – reagált csütörtökön Leonard Azamfirei bejelentésére Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor, aki maga is a sajtóból értesült a hírről.

Facebook-oldalán a politikus azt írta: „minden olyan intézkedés üdvözlendő és támogatandó, amely bővítené a magyar nyelvű felsőoktatást, ám meggyőződésem, hogy ezzel az egyetem román vezetősége nem kompenzálhatja azokat a súlyos múlasztásokat, amelyeket a magyar nyelvű oktatás terén szisztematikusan elkövetetett, magyarán, nem csökkenti a román vezetés bűnét a magyar nyelvű orvosképzés tudatos elsorvasztásában.”

Rámutatott: az RMDSZ továbbra is kéri a magyar főtanszék elindítását, mert értelmezése szerint „mindaddig, amíg ez nem történik meg, addig minden ilyen jellegű szóbeli kezdeményezés csupán szándékos figyelemelterelésnek, a magyar közösség tudatos megtévesztésének tekinthető”. Novák Csaba Zoltán a tárgyalások folytatását szorgalmazta az egyeten vezetősége és az RMDSZ között.

 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X