Létrehozzák az Országos Örökbefogadási Informatikai Rendszert

Az Országos Örökbefogadási Informatikai Rendszer (román betűszóval: SINA) létrehozásáról döntött keddi ülésén a kormány. Az informatikai rendszer segítségével a gyermekvédelmi és örökbefogadási folyamatokat egyszerűsítik, lehetővé téve, hogy az érdekelt személyek könnyebben kommunikáljanak minden illetékes intézménnyel.

A rendszer lehetővé teszi majd a gyermek elektronikus dossziéjának összeállítását, az örökbefogadási folyamat összes szakaszát, ugyanakkor az örökbefogadás utáni monitorozást is biztosítja. Kapcsolatot létesít minden, az örökbefogadásban illetékes intézmény között, elősegítve az együttműködést – derül ki a munkaügyi tárca közleményéből.

Az Országos Gyermekvédelmi és Örökbefogadási Hatóság (ANPDCA) jelenlegi informatikai rendszerét 2004-ben vezették be, és csak a gyermekjogvédelmi témakörök egy részét fedi le. A rendszer azóta elavult, ugyanakkor a vonatkozó törvény is módosult, például abban, hogy az ANPDCA feladatkörét kiterjesztette a gyermek családtól való elszakadásának megakadályozására is. A jelenlegi rendszer nem képes az ANPDCA által koordinált intézményeket összekapcsolni és összehangolni – olvasható a szaktárca indoklásában.

A SINA-rendszert 36 hónapon belül kell beüzemelni, a projekt 45,970 millió lejbe kerül, ennek egy részét vissza nem térítendő támogatásból, valamint kormányalapokból biztosítják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?