Kórházakban magyarul: az ombusdmani hivatal szerint mulasztott az egészségügyi minisztérium

Magyarázatot vár a nép ügyvédjének hivatala az egészségügyi minisztériumtól arra, hogy miért nem dolgozta továbbra sem ki annak a törvénynek a végrehajtási utasításait, amely biztosítja a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatát a kórházakban és szociális intézményekben.

A 2017-ben elfogadott és 2018. január elsejétől hatályba lépett jogszabály értelmében az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények kötelesek a kisebbségek nyelvén is beszélő személyzetet alkalmazni azokon a településeken, amelyekben az illető kisebbség számaránya eléri a húsz százalékot vagy az ötezer főt.

Ez a törvény azonban néhány kivételes esettől eltekintve alkalmazhatatlan, mert az egészségügyi minisztérium nem dolgozta még ki a végrehajtási utasításait, azaz a gyakorlatba ültetésének a részletes szabályozását – nyilatkozta a Maszolnak kedden Molnár Zsolt ombudsman-helyettes, aki még a múlt héten, a nép ügyvédje hivatalának nevében egy beadványban kérte számon az egészségügyi minisztériumon a mulasztást.

„Ez a mulasztás rendkívül zavaró. Folyamatosan arról beszélünk, hogy Romániában nem alkalmazzák a törvényeket. Ez a jogszabály az egyik leglátványosabb példa erre” – fogalmazott Molnár Zsolt. Hozzátette, hogy az ombudsmani hivatal legtöbb harminc napon belül választ vár a beadványra.

Ha az egészségügyi minisztérium nem ad kielégítő magyarázatot a mulasztásra, akkor a nép ügyvédjének hivatala egy ajánlásban felszólítja a tárcát, hogy lássanak munkához. „Mi majd az ajánlásunk gyakorlatba ültetését követjük, és ha azt látjuk, hogy záros határidőn belül nem történik előrelépés, akkor a miniszterelnökhöz fordulunk” – magyarázta a procedúrát az ombudsman-helyettes.

Tavaly az RMDSZ is felhívta a figyelmet, hogy a hazai egészségügyi intézmények nem alkalmazzák a törvényt. Benkő Erika sepsiszentgyörgyi képviselő egy parlamenti interpellációban ismertette azoknak a kézdivásárhelyi kosaras kislányoknak az ügyét, akiket az edző beszámolója megaláztak a temesvári megyei kórházban, mert nem tudott románul válaszolni az orvos kérdéseire.

Kapcsolódók

Kimaradt?