Elkezdik a leégett kommandói iskola újjáépítését

Két és fél évvel a tűzvész után, szeptember végén elkezdik újjáépíteni a Kovászna megye legmagasabb pontján fekvő, kommandói iskola újjáépítését. A háromszéki önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a kivitelező Baumeister cég számára kibocsátották a munkálatok elkezdését lehetővé tevő építkezési engedélyt. Az egyszintes, több mint ezer négyzetméteres ingatlan építését várhatóan szeptember 30-án indítja a kivitelező. 

Mint arról beszámoltunk, a kommandói Horn Dávid Általános iskola régi épülete 2017. január 9-én egy tűzvészben pusztult el. Akkor nemcsak az iskolaépület egy része vált a lángok martalékává, hanem leégett a két informatikai laboratórium, a raktár, ahol a sportfelszereléseket tárolták, valamint a kilencezer kötetes könyvtár és az irattár is. Azóta a háromszéki település diákjai kénytelenek mostoha körülmények között tanulni, hiszen a tűz után kevés a használható tanterem a régi épületben, ahol ideiglenesen zajlik a tanítás. 

Opra-Béni Béla, a kommandói iskola igazgatója elmondta, idén összesen 18 óvodás és 64 I-VIII. osztályos gyerek tanul a régi kommandói oktatási intézmény épületében, akik már nagyon várják az új iskolát. Az alpolgármester rámutatott: az elmúlt időszakban rengeteg pénzügyi támogatást és tárgyi adományt is kapott az iskola. 

„A bajban ismerszik meg az igaz barát!”, idézte a mondást Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, aki szerint a leégett kommandói iskola esetében igazi közösségi összefogást tapasztaltak: vállalkozók, magánszemélyek, egyházak, külhoni testvértelepülések és megyék segítettek a bajbajutott közösségen. 

Az új kommandói iskolát a helyi önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Programhoz (PNDL) pályázatából építi fel, amelynek összértéke 4,2 millió lej, önrésze pedig 391 ezer lej. A beruházás az építést és az ingatlan felszerelését egyaránt tartalmazza, így az épületben nyolc tanterem, két, óvodások rendelkezésére álló terem, két tanári szoba, 160 férőhelyes konferenciaterem, könyvtár és mellékhelyiségek lesznek kialakítva. Opra-Béni János kommandói alpolgármester abban bízik, hogy a finanszírozási szerződésbe foglalt négy év helyett két év alatt sikerül befejezni az új iskola építését és a gyerekek mihamarabb az új osztálytermekben tanulhatnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?