Az európai autómentes napon a kerékpárosokat tiltotta ki a központból Marosvásárhely polgármestere

Kerékpárfóbiával vádolja Marosvásárhely polgármesterét a helyi Critical Mass-t szervező Marosszéki Közösségi Alapítvány, miután Dorin Floorea városvezető kitiltotta a biciklis tömegrendezvényt a főtérről. A polgármesteri hivatal szóvivője hárítja a vádakat és azt állítja: számos panasz érkezett az autósok részéről a korábbi forgalomkorlátozások miatt, ezért nem adhattak engedélyt a rendezvénynek.

Ironikusnak tartja Gál Sándor, a Critical Mass-t szervező Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke, hogy éppen az európai autómentes napon tiltották ki a rendezvényt a város főteréről. Hangsúlyozta: szeptember 22-én több ezer európai városban forgalomlezárással ünneplik az autómentes napot, ezzel szemben Marosvásárhely polgármestere ezen a napon sem hajlandó gesztust tenni a környezetbarát közlekedést pártolók felé. Igaz, a kerékpáros tömegrendezvényt megtarthatják, de csak egy héttel később, szeptember 28-án és csak a városközponttól félreeső helyen, a Ligetben.

Az autós forgalomra való tekintettel nem engedélyezte Marosvásárhely polgármestere az egyébként szokványos őszi Critical Mass rendezvény megszervezését a főtéren – mondta az Erdélyi Magyar Televízió Híradójának Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal szóvivője. „Minden marosvásárhelyi véleményére oda kell figyelnünk, legyenek sofőrök, gyalogosok, kerékpárosok” – tette hozzá Blaga, aki elmondta: megérti a kerékpárosok csalódottságát, de szükséges volt a kompromisszum, mivel számos panasz érkezett a múltban történt forgalomlezárások miatt.

 

Ezzel szemben Gál Sándor jelentős visszalépésnek nevezte a döntést, különösen annak fényében, hogy egy szimbolikus jelentőséggel bíró napról lett volna szó. „A különböző városvezetők igyekeznek lezárni egy-egy forgalmasabb útszakaszt és így jelezni az ott lakók felé, hogy próbáljanak váltani az autókról más, fenntarthatóbb közlekedési módok felé, minket pedig eldugnak jól a parkba. Úgyhogy elég keserű szájízzel vágunk most bele ebbe a rendezvénybe” – mondta a Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke.

Emlékeztetett arra is, hogy szerdán a Román Kerékpáros Körverseny Marosvásárhelyen áthaladó mezőnyét sem engedte be Dorin Florea a város központjába. A Critical Mass szervezői arra buzdítanak mindenkit, hogy vegyenek részt a szeptember 28-i rendezvényen és fejezzék ki igényüket a kerékpárutakra, és hívják fel a figyelmet az infrastruktúrára hiányára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?