Már 41 elektromos busszal büszkélkedhet Kolozsvár

Újabb 20 elektromos busszal bővítették Kolozsvár buszállományát: ezzel a kincses város nem csupán Románia-szinten vált vezető elektromosbusz-flottatulajdonossá, hanem az Európai Unió ranglistájának első tíz országa közé is bekerült– közölte Emil Boc kolozsvári polgármester csütörtökön közzétett Facebook-bejegyzésében.

A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat az újabb bővítésnek köszönhetően jelenleg 41 elektromos busszal rendelkezik: ebből tizenegy svájci alapokból, harminc pedig EU-s alapokból származik. A csütörtökön forgalomba helyezett 20 elektromos buszt az EU-s támogatásokból vásárolták a „Kolozsvár tömegközlekedési flottájának megújítása buszok megvásárlásával” 2014–2020-as regionális operatív program keretében – hangsúlyozta Emil Boc.

A polgármester arról is beszámolt, hogy Kolozsvár önkormányzata a továbbiakban is korszerűsíti a városi tömegközlekedést: újabb környezetkímélő közlekedési eszközök beszerzését tervezik 50 trolibusz és 24 villamos megvásárlásával. Kifejtette, az alternatív közlekedési eszközök felhasználásával igyekeznek javítani a város és a tömegközlekedés tisztaságán, valamint a kolozsvári életminőséget és az egészséges életmódot is egyre inkább fellendítenék.

 

Hozzátette, az elektromos buszok ára 374 725 lej / darab + ÁFA, és megfelelnek az összes terepre vonatkozó európai normának: szállítási kapacitásuk 78 utasra korlátozódik, 27 ülőhelyet és 51 állóhelyet biztosítanak. Hosszuk 12 méter, a padlójuk teljesen leengedett, így speciális helyekkel szolgálnak a fogyatékkal élők kerekes székeinek, valamint a babahordozóknak. Többek között ingyenes WiFi-t, légkondicionáló- és fűtőrendszert, LED lámpás belső világítást és három dupla ajtót is tartalmaznak – emelte ki a polgármester.

A buszok feltöltése 20 lassú és 4 gyors töltőállomáson történik.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?