Ritka kórral fertőződtek meg több mint egy tucatnyian Kolozsváron

Több mint egy tucatnyian fertőződtek meg az állatról emberre terjedő Q-lázzal a májustól augusztusig terjedő időszakban, Kolozsváron. A fertőzés gócpontja a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem mellett működő állatklinika volt, ezért főként állatorvosis egyetemisták és az ott dolgozók kapták el a különös kórt.

A Q-láz egy szisztémás fertőzés, állatról emberre terjed, emberről emberre nem. A kórokozó az esetek több mint felében nem okoz tüneteket, de ha mégis, a panaszok influenzaszerűek. A fertőzést a Coxiella burnetti baktérium okozza. Állatok hordozzák, többek között a kutya és a macska, különféle rágcsálók, nyulak, marhák, kecskék és bárányok, lovak és madarak, de terjeszti a kullancs is. Az ember többnyire a beteg állat testnedveivel, ürülékével vagy annak porával, húsával, tejével, szőrével, gyapjújával vagy textíliájával fertőződik. A fertőzés antibiotikumos kezelést igényel – olvasható a hazipatika.com összefoglalójában.  

Az első kolozsvári megbetegedést május 14-én igazolták, a legutóbbit pedig augusztus 20-án. Influenzaszerű tünetekkel, lázzal, izomfájdalommal, fejfájással, köhögéssel jelentkeztek a betegek – magyarázta a G4mediának a fertőző betegségek kórházának vezetője. Az első diagnózis után az állatorvosi egyetem értesítette a megyei közegészségügyi igazgatóságot (DSP) arról, hogy felüthette a fejét a baktérium az állatklinikákon, majd a vizsgálatok kimutatták a Q-lázat okozó Coxiella burnetti baktérium jelenlétét. Az állatklinikát azóta kétszer bezárták fertőtlenítés miatt.

A kórház szóvivője a Mediafaxnak úgy nyilatkozott: májustól mostanáig 18 Q-lázzal fertőzött beteget kezeltek az egészségügyi inézményben, közülük 13-an az állatorvosi egyetem diákjai vagy alkalmazottai voltak. A DSP viszont 15 esetről tud, a G4media pedig 23 megbetegedésről ír. Jelenleg egy fertőzött diákról vagy alkalmazottról sem tudnak.

A hatóságok mostanáig hallgattak

A hír azonban csak most jelent meg a médiában, a DSP nem tudatta a közvéleménnyel, hogy a különös kór felütötte a fejét Kolozsváron, mert érvelésük szerint nem akartak pánikhangulatot kelteni a lakosságban. „Nem egy veszélyes betegség, de (...) meg kell találni a módját, hogy ne terjedjen tovább” – fogalmazott a Kolozs megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

A G4media forrásai szerint ugyanakkor a diákokat nem éretsítették a veszélyről. Az egyetem dékánja viszont azt állítja, hogy az első diagnózis után azonnal kiküldtek a diákoknak egy tájékoztató e-mailt, az ajtókra pedig kifüggesztettek egy, az állatról emberre terjedő fertőző betegségek elkerüléséről általános tanácsokat nyújtó listát.

Az elmúlt öt évben idén jegyeztek először Q-lázas fertőzést Kolozsváron.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?