Folytatódik az Iskolatáska Program, indulnak a délutáni foglalkozások Beszterce-Naszód megyében

Jó hírekkel kezdődött a 2019–2020-as tanév azoknak a diákoknak, akik Beszterce-Naszód megyében a magyar nyelvű oktatást választották. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete ugyanis idén is lehetőségeket kínált több iskolai korosztály számára: Iskolatáska Program, délutáni foglalkozás, iskola buszok és bentlakás – tájékoztat a közleményük.

Immár tízedik alkalommal bonyolította le az Iskolatáska Programot az érdekvédelmi szervezet, amely során minden iskolakezdő diák alaptanszerekkel felszerelt iskolatáskát kapott ajándékba. Beszterce-Naszód megyében 41 előkészítős diák örvendhetett a tanévkezdési ajándéknak, amelyeket a Rákóczi Szövetség, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és az RMDSZ önkormányzati képviselőinek jóvoltából tudták megvásárolni. A táskák a megye nyolc pontjába jutottak el: Beszterce, Bethlen, Szentmáté, Magyarnemegye, Magyarborzás, Apanagyfalu, Vice, Cegőtelke.

Besztercén az iskolatáskákat Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Antal Attila, városi tanácsos, Zoltán-Sipos Tímea, megyei ügyvezető elnök és Máthé Loránd, a besztercei MADISZ ügyvezető elnöke adták át. A megyében pedig a helyi RMDSZ elnökei, tanácsosai juttatták el mindenkinek.

Ebben a tanévben is folytatódik a 2018-ban elindított program, amely keretén belül bérmentesen ingázhatnak napi, illetve heti szinten a diákok. Szeptember 10-től kezdődően a következő útvonalakon történik a közlekedés:

  • Szentmátéból, Újősből, Cegőtelkéről, Tacsról, Sófalváról, Besenyőből – Besztercére;
  • Árpástóról, Felőrből, Rettegről, Somkerékről, Sajószentandrásról, Négerfalváról, Almásmálomból, Szeszármról – Bethlenbe;
  • Kékesről Vicébe.

Az RMDSZ megyei szervezete, a program által közel száz gyereknek oldja meg az ingáztatását bérmentesen.

Nőtt a bentlakó diákok száma: 30 diák döntött idén a bentlakás mellett. Ez azt jelenti, hogy a szervezet gondoskodott a diákok elszállásolásáról, napi háromszori étkeztetéséről, meditációjáról, valamint megoldotta az ingáztatást péntek délután Besztercéről minden diák szülőfalujába, vasárnap pedig vissza a városba.

Elkezdődnek a délutáni foglalkozások

A 2019–2020-as tanévben indul a már két éve tervezett délutáni foglalkozás, amely nagy segítséget nyújthat a szülők számára. A projektet a Magyar Ifjúsági Értekezlet kezdeményezte és tervezte, idéntől pedig Magyarország kormányának támogatásával, országos programként az Iskola Alapítvány működtetésével történik. A délutáni foglalkozást 114 diák kérvényezte Beszterce-Naszód megye két városában, Besztercén és Bethlenben, akikkel nyolc pedagógus foglalkozik.

A foglalkozások idején 12 órától 16 óráig, órarendtől függően a gyerekek megoldják a házi feladatokat a pedagógus felügyelete alatt, különböző kézműves és sport tevékenységeken vesznek részt, valamint közösen elfogyasztanak egy meleg ebédet is. Ugyanakkor Besztercén egy gyermekpszichológus segítségével is fejleszthetők a diákok képességei, aki heti egy órát foglalkozik minden csoporttal.

A program Bukarestben és nyolc szórványmegyében működik.

Kapcsolódók

Kimaradt?