Borboly Csaba: provokációs célpont az úzvölgyi haditemető

Nagyszabású koszorúzást és fáklyás megemlékezést hirdettek meg román nacionalista szervezetek Úz-völgyében október 25-ére, a román hadsereg napjára. Borboly Csaba szerint a megemlékezők félretéve a jogszabályokat attól fognak engedélyt kérni, aki megadja nekik.

Hargita Megye Tanácsának elnöke a Maszol megkeresésére reagált a tervezett román megemlékezésre. Az elnök szerint az Úzvölgyéhez hasonlóan számos, a magyarság számára fontos helyszín vált „magyarellenes erők provokációs célpontjává”. Borboly szerint ilyen aktuális provokációs célpont jelenleg az úz-völgyi haditemető.

A politikus úgy véli: a szervezők nem fognak engedélyt kérni, vagy ha igen, akkor „attól, aki megadja nekik, a jogszabályok ez esetben nem számítanak”. Borboly Csaba szerint egyértelmű, hogy a román megemlékezők számára bármilyen kiállított engedély megfelelő lesz, „akár a dormánfalvi polgármesteri hivatal éjjeliőre is kiállíthat egyet”.

A tanácselnök szerint ugyanakkor nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani az esetnek, sokkal inkább úgy kell eljárni, amint tették a Békás-szoros ügyében is: „készíteni a beadványokat, vinni a pereket es kitartani”.  Borboly reményét fejezte ki, hogy az esemény időpontjáig a román-magyar katonai vegyes bizottság tisztázza, hogy román részről félreértés történt.

„Talán egy eltemetett katona állampolgársága kérdéses, tehát felvetődik a kérdés: magyar, német, osztrák hadisírok mellett minek tartani román katonai megemlékezést? Sírgyalázás és történelemhamisítás történt az Úz-völgyében” - nyilatkozta Borboly Csaba.

Mint ismert, a temető román parcelláját Dormánfalva önkormányzata hozta létre. Szerintük Úzvölgyében nemzetközi temető áll, amelyet a román Hősök Kultusza Társaság hozott létre 1926 és 1927 között, és a temetőbe 1306 román, magyar, német, osztrák, olasz, orosz és szerb katona nyugszik. A román hatóságok egyelőre nem bizonyították, hogy hantoltak-e el a háború után román és más nemzetiségű katonákat a temetőben.

Kapcsolódók

Kimaradt?