Tanévkezdés Kovászna megyében: két sepsiszentgyörgyi iskolában változás van

Háromszéken 32 000 iskolásnak és óvodásnak kezdődött ma a tanév, köztük 2 000 előkészítő osztályos tanulónak első alkalommal szólt az iskolacsengő. A Kovászna megyei előkészítő osztályos diákokat iskolatáskából és tanfelszerelésekből álló ajándékcsomaggal fogadták. Az elmúlt hét évben több mint 15 ezer háromszéki diák kapott tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát Kovászna Megye Tanácsától.

A háromszéki tanulók arra számíthatnak, hogy már a tanév első napjaiban kapnak iskolatejet, kiflit és gyümölcsöt, mivel a megyei önkormányzat tavaly több éves keretszerződést kötött az ingyen tízórai program lebonyolítására. Kovászna megyében hetente kétszer almát és kekszet, háromszor kiflit és tejet kapnak a rövid programú óvodások és az 1-8. osztályos iskolások.

Akárcsak az elmúlt években, idén sem sikerült tankönyvekkel ellátni a diákokat. E tekintetben a jelenlegi hetedikesek állnak a legrosszabbul, ők az az évfolyam, akik új tanterv szerint tanulnak, ám nem sikerült időben elkészíteni számukra a sajátos tankönyveket, ezért a pedagógusok kreativitása kell kompenzálja a tankönyvhiányt.

Később kezdődnek a tanórák két sepsiszentgyörgyi iskolában

Sepsiszentgyörgyön a tanév újdonsága, hogy két iskolában a szokásosnál később kezdődnek az órák. A Székely Mikó Kollégiumba és a Református Kollégiumba fél kilenctől járnak idéntől a diákok. Ennek oka egyrészt az, hogy elkerüljék a reggeli és délután órákban kialakuló városközponti forgalmi torlódásokat, másrészt, hogy a tanulók kipihentebben érkezzenek az iskolába. Ez az intézkedés azonban nem minden szülőnek nyerte el a tetszését. Bár a Facebookon egyesek tiltakozó akciót hirdettek a tanévkezdésre, ilyenre végül nem került sor.

A tanfelügyelőség szerint Háromszéken a 400 iskola és óvoda épületből 56-nak nincs tűzvédelmi engedélye és 20 tanintézet kezdi a tanévet egészségügyi engedély nélkül. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint minden esetben körvonalazódnak a megoldások is, ezért nincs ok aggodalomra, hiszen azokban az épületekben sincsenek veszélyben a gyerekek, amelyek még nem rendelkeznek engedéllyel. A Kovászna megyei rendvédelmi hatóságok az új iskolai év első két hetében átfogó tájékoztató akciót szerveznek baleseti és bűnmegelőzés témában.

Kapcsolódók

Kimaradt?