Hat erdélyi magyar személyiség kapott magyar állami kitüntetést Csíkszeredában

Az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott állami kitüntetéseket adtak át hat erdélyi magyar személyiségnek Csíkszeredában, csütörtökön. A díjazottak az erdélyi magyar közösség érdekében kifejtett munkásságukért részesültek a kitüntetésekben, amelyeket Tóth László főkonzul adott át.

Bensőséges ünnepség keretében köszöntötték azt a hat erdélyi magyar személyiséget, akik munkásságukkal, pályafutásukkal méltán rászolgáltak arra, hogy Magyarország is elismerést nyújtson nekik.

Gazda Klára néprajzkutató, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének nyugalmazott egyetemi docense a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. A néprajztudós a tárgyi kultúra, a gazdálkodás, életforma és a népköltészet területén végzett jelentős kutatásokat Székelyföld és Moldva különböző régióiban.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Demeter Lajos, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa, aki könyvtári munkássága mellett jelentős helytörténeti munkák szerzője, számos történeti kutatás résztvevője.

Fazakas János néptáncpedagógus, a Maros Művészegyüttes volt tagja szintén Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. Néptáncos tevékenysége mellett Maros megye legkisebb falvaiban és a Távol-Kelet több országában is szívvel-lélekkel oktatta és oktatja a mai napig is a hagyományos magyar tánckultúra lépéseit.

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Vetró András temesvári születésű szobrászművészt is. A 41 éven át Kézdivásárhelyen, a Nagy Mózes Líceumban tanító képzőművész köztéri alkotásai nem csak szülőföldjén, de számos helyen a Kárpát-medencében és Európa több városában is megtalálhatóak.

Ferencz Sándor Csaba karnagy, a Nyárádszeredai Elméleti Líceum nyugalmazott zenetanára Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A nyugdíjas zenetanár több kórus és dalkör alapítója és vezetője volt hosszú pályafutása során, ezen kívül több jelentős kulturális esemény kezdeményezése és szervezése köthető a nevéhez.

Szintén Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át munkásságáért Antal Zsolt táncművész, táncoktató, koreográfus, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes egyik alapító tagja. A mai napig aktív néptáncos koreográfusként és alkotóként is kipróbálta magát a néptánc világában eltöltött évtizedek alatt.

A kitüntetettek a díjak átvétele után meghatódva mondtak köszönetet a magyar államnak az odafigyelésért, valamint családtagjaiknak, barátaiknak, egykori és mai munkatársaiknak, akik nélkül nem lehettek volna képesek ilyen szakmai sikerek elérésére. A díjazottak mindegyike egyetértett abban, hogy amíg egészségük, erejük engedi, tovább szeretnék folytatni munkásságukat a jövőben is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?