Három hónap alatt három embert ölt meg a nyugat-nílusi vírus Romániában


-A A+

Június 3-a és szeptember 4-e között huszonöt személy fertőződött meg Romániában a nyugat-nílusi vírussal, közülük hárman meghaltak - derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet járványtani központjának adataiból.

A három halálos kimenetelű megbetegedést Călăraşi, Buzău és Vrancea megyében regisztrálták. A nyugat-nílusi vírussal Călăraşi megyében öt, Galac megyében három, Tulcea, Teleorman és Iaşi megyében 2-2, Buzău, Dolj, Maros, Vaslui, Vrancea megyében 1-1 személy, Bukarestben pedig 6 személy fertőződött meg.

A nyugat-nílusi vírus szúnyogcsípéssel terjed. A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység.

Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, a lakosságnak azt javasolják, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsák el a lakás környékéről a hulladékot, állott vizeket, és kerüljék a nedves, mocsaras helyeket.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X