Bűnmegelőzési kampány az iskolai biztonságért Háromszéken

Háromszéken a következő két hétben Tízes a biztonságért! címmel átfogó tájékoztató és megelőző akciót szervez a rendőrség, a csendőrség, a tűzoltóság, a drogprevenciós és az emberkereskedelem elleni hatóság – jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Tóth Zsigmond, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának tisztje.

Az illetékes szerint külön üzeneteket szánnak a diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak. Különböző kiadványok, előadások révén felhívják a figyelmet azokra az intézkedésekrek, amelyek a gyerekek és családjaik biztonságát hivatottak szavatolni.

Ezen a héten, az iskolakezdés előtti napokban a tanfelszereléseket árusító üzletekben, vasútállomáson és néhány hivatalban adnak át különböző szórólapokat a betérőknek, de jelen lesznek a hétvégi város- és falunapokon is. A szeptember 7. és 20. között zajló akció során 17 háromszéki iskolát keresnek fel és tartanak közlekedésbiztonsági előadásokat, amelyek során ismertetik a gyalogos, kerékpáros és rolleres közlekedés szabályait, a rendőri jelzéseket.

A caracali tinigyilkosság miatt kiemelt figyelmet fordítanak az idegenekkel való kapcsolattartás szabályaira. Tóth Zsigmond szerint tudatosítani kell a gyerekekben, hogy lehetőleg ne álljanak szóba idegenekkel, amennyiben ingáznak, használják a tömegközlekedési járműveket és ne üljenek be ismeretlenek autójába.

Ne csak játékra használják a mobiltelefont!

Javaslatuk szerint fontos a szülők, a gyerekek és a tanárok közti kommunikáció, amelyet megkönnyít, hogy egyre több diáknak van telefonja. Például mindig hívják fel szüleiket, ha valaki az iskola előtt leszólítja őket és azt mondja, hogy szülei kérték meg, hogy vigye őt haza, mert nem érnek rá. Legfontosabb, hogy a telefonokat ne csak internetezésre használják, hanem a valós kommunikációra is, és minden problémájukkal forduljanak szüleikhez és tanáraikhoz. Az akció során szó esik még a biztonságos internethasználatról, a lopások és erőszakos cselekedetek megelőzéséről, illetve szerveznek tűzvészt és földrengést szimuláló, menekülési gyakorlatokat is.

Tóth Zsigmond szerint kiemelt figyelmet fordítanak az iskolakerülés megfékezésére. Szeretnék megértetni a gyerekekkel, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve, ha iskolaidőben elhagyják a tanintézményt. Másrészt odafigyelnek azokra a szülőkre is, akik nem engedik iskolába az amúgy iskolaköteles gyerekeiket. A rendőrtiszt szerint az elmúlt tanévben négy bűnvádi eljárást indítottak olyan szülők ellen, akik alapos indok nélkül megtiltották gyerekeiknek, hogy iskolába menjenek.

Végezetül a rendőrség képviselője felhívást intézett a háromszéki szülőkhöz, hogy amennyiben tehetik, a hétfői iskolakezdéskor ne használják az autójukat, mivel nagy forgalomra kell számítani, ugyanis a városban több helyen munkálatok zajlanak. „Szép időre számítunk a tanévkezdéskor, ezért akinek nem feltétlenül szükséges, menjen gyalog óvodába és iskolába” – kérte Tóth Zsigmond, aki szerint a város forgalmas útvonalain és a tanintézmények közelében rendőrök fogják irányítani a forgalmat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?