Riasztó állapotok: vizsgálódik az egészségügyi igazgatóság a máramarosszigeti kórháznál

Vizsgálatot indított az egészségügyi igazgatóság (DSP) a máramarosszigeti városi kórháznál - közölte szerdán Sorina Pintea, aki maga is ellátogat az egészségügyi intézménybe. A miniszter annak kapcsán beszélt a témáról, hogy két civil szervezet az illetékes hatóságokhoz fordult a kórház udvarán működő központ, illetve a pszichiátriai osztályon észlelt körülmények miatt.

A Jogi Forrásközpont és a Tonal Egyesület kedden hívta fel a hatóságok - többek között a szakminiszter - figyelmét a máramarosszigeti városi kórház udvarán működő, fogyatékossággal élő személyek kezelésével foglalkozó központban, illetve a kórház pszichiátriai osztályán uralkodó állapotokra. A két szervezet szerint az intézményben kezelt nyolc értelmi fogyatékos személyt ketrecekbe zárva tartják, néhány pácienst pedig rongydarabokkal az ágyhoz kötöztek.

Emellett a meghibásodott csatornarendszer tartalma az épület mögötti udvarra, a földre ömlik, förtelmes bűzt okozva - állítják a szervezet tagjai, akik szerint ugyanakkor a szakszemélyzet is nagyon hiányos, a központ 30 ápoltjával mindössze egy egészségügyi asszisztens és három ápoló foglalkozik.

 

A férfipszichiátriával kapcsolatban szintén a szakszemélyzet hiányát, a nem megfelelő higiéniai körülményeket és a túlzsúfoltságot rótták fel a szervezetek, illetve azt, hogy a betegek kizárólag gyógyszeres kezelésben részesülnek, ugyanakkor az ápoltak bármikor kárt tehetnek magukban vagy társaikban.

Az eset kapcsán Sorina Pintea miniszter kedden azt mondta, a fogyatékkal élők kezelésével foglalkozó központ egy, a munkaügyi minisztérium alárendeltségében működő igazgatósághoz tartozik. "De mindenképpen meg fogom nézni, mi történik annak a központnak a pácienseivel, illetve a máramarosszigeti városi kórház pszichiátriai osztályára beutaltakkal. Az egészségügyi igazgatóság már ott van a helyszínen, és hatáskörünknek megfelelőn ellenőrizzük, hogy milyen körülmények között tartották a pácienseket" - mondta a tárcavezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?