A Hargita megyei csendőrséget év eleje óta már 74-szer riasztották medvék feltűnése miatt

Év eleje óta 74 alkalommal kérték a Hargita megyei csendőrök segítségét a lakott területek közelében megjelent medvék eltávolításához - derül ki Gheorghe Suciu csendőrségi szóvivő nyilatkozatából. 

A Hargita Megyei Csendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a lakosság idén 74-szer kért csendőri beavatkozást a sürgősségi segélyhívó számon, mert emberi települések közelében medvét észleltek. Július folyamán 23, míg augusztusban 14 hívás érkezett medve megjelenése miatt.

A legtöbbször Tusnádfürdőn, a Szent Anna-tónál és Csíkszereda környékén tűnt fel a nagyvad. Sok esetben nem is volt szükség telefonhívásra, mert maguk a járőröző csendőrök észlelték a medve jelenlétét, vagy a helybéli lakosok személyesen kérték a hatóságok segítségét. Tusnádfürdő, a Szent Anna-tó környéke és Csíkszereda mellett Csíkpálfalvát, Csíkszentmártont, Kissolymost, Székelyudvarhelyt, Gyergyóalfalut, Csíkszentimrét, Zetelakát és Galócást is meglátogatták idén a medvék. 

A csendőrség számos tájékoztató és megelőző akciót szervezett a nagyvadak egyre gyakoribb feltűnése miatt. Több ízben figyelmeztették például a lakosságot és a turistákat, hogy a medvéket nem szabad megközelíteni, sem táplálás szándékával, sem azért, hogy megkíséreljék elkergetni őket, vagy éppen fotót készítsenek róluk. Medve észlelésekor el kell kerülni az adott területet, és azonnal értesíteni a hatóságokat az 112-es számon - szögezte le a szóvivő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?