A 112 diszpécsere megalázta a segítséget kérő, bántalmazott fiatalasszonyt

A Libertatea által megszerzett hangfelvétel szerint a 112-es egységes segélyhívó központjának diszpécsere megalázott egy fiatal, gyermekes cigánynőt, amikor segítséget kért, mert egy buszsofőr bántalmazta.

Árpilis végén megrázó képsorok terjedtek a közösségi oldalakon: a zilahi buszpályaudvaron készült felvétel szerint egy mikrobusz sofőrje egy gyermekét a kezében tartó, fiatal cigányasszonyt ütlegel egy felmosónyéllel. A 25 éves nő jelentette a 112-es segélyhívó számon, hogy bántalmazták, de a rendőrség annak idején letagadta, hogy az áldozat segítséget is kért.

A Libertatea birtokában lévő hangfelvétel azonban azt bizonyítja, hogy a fiatalasszony, Florica Moldovan valóban a hatóságokhoz fordult segítségért, de megalázó elutasításban volt része. A 112-es segélyhívó központjának diszpécsere „csókáknak” (a romák csúfneve románul – szerk. megj.) nevezte a nőt és vonalban lévő szemtanút. Florica Moldovant felszólította, hogy „fejezze be ezt a cigánykodást”, majd búcsúzóul a pokolba küldte a fiatalasszonyt.

A Libertatea kérdésére a különleges távközlési hatóság (STS) közölte: a nőt megalázó diszpécsert az ügy kivizsgálásáig felfüggesztik az állásából. Az intézmény elismerte, hogy az alkalmazott „az emberi méltóságot sértő módon” járt el a segítséget kérő fiatalasszonnyal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?