Felmászott a nyárádszeredai Bocskai-szoborra, és büszke rá a suhanc

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy egy helyi fiatal szombat este felmászott a nyárádszeredai Bocskai-szoborra, majd büszkén megosztotta a tettéről készült fotókat a Facebook-oldalán.

„Szégyellheted magad te senkiházi! Remélem, ennek lesznek következményei!” – reagált egy kommentelő. És ez még az egyik legszelídebbikje a képek alatt megjelent megjegyzéseknek. Ezekből egyértelműen kitűnik, hogy a nyárádszeredaiak elutasítják a fiú gesztusát, és még a baráti köréből is többen figyelmeztetik, hogy túllőtt a célon.

Adatlapja szerint a 18 éves fiatal a Hannover Ströhen nevű észak-németországi településen dolgozik, ám olvasónk szerint jelenleg Nyárádszeredában lakik.

 

Bocskai Istvánt 1605. február 21-én Nyárádszeredában választották Erdély fejedelmévé. Szobrát a bécsi béke 300. évfordulójára állították fel a Maros megyei településesen a református templom előtti téren, ahonnan 1924-ben a templomba menekítették.

A szobrot 1933-1940 között a kolozsvári teológia épületében őrizték, majd 1940. november 24-én eredeti helyén ismét leleplezték. 1944-ben újra eltávolították és a templomban helyezték el 1976-ig, ekkor a templom bejárata előtt épített talapzatra állították. Eredeti helyére, a templom előtti térre 1997-ben került vissza – írja a kozterkep.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?