Elmerültünk a Vásárhelyi Forgatag szabadtéri rendezvényeiben

Hetedik alkalommal zajlik Marosvásárhelyen a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű rendezvénysorozat. A fesztivál kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző programok sokaságát kínálta idén is a vásárhelyieknek, az elszármazottaknak, idelátogatóknak. A Forgatag szabadtéri rendezvényeit vettük szemügyre.

Csütörtök: bemelegítés

Hagyományosan minden évben augusztus 28-a körül tartják a Vásárhelyi Forgatagot, ugyanis 1482. augusztus 28-án bocsátotta ki Mátyás király azt a kiváltságlevelet, amellyel vásárjogot nyert a város. Csütörtökön este pottyantunk bele az események sűrűjébe. Aznap a magyarországi Honeybeast zenekar gondoskodott a jó hangulatról a városi sportcsarnok mellett felállított nagyszínpadon.

A határokon túl is népszerű együttes alaposan megmozgatta a főleg fiatalokból álló közönségét, az idősebbek, családosok inkább a színpad körüli kulináris kínálatot igyekeztek kiaknázni.

Péntek: bele a közepébe

Pénteken a Marosvásárhelyi Állatkertben kezdtük a napot, és ugyan a program szerinti előre ígért állatkerti forgatagozás kikerült bennünket, jól esett a somos-tetői látogatás. Az árnyas fák között meghúzódó létesítmény nem véletlenül az ország egyik legnevesebbje, élmény volt bejárni minden zegét-zugát.

A nap további részét ismét a Ligetben töltöttük. Délután a szintén Magyarországról érkezett Kolompos együttes játszott a kisebbeknek. A népi hangszerek garmadáját felvonultató banda főleg gyermekdalokkal és vidám történetekkel, mesékkel bűvölte el nem csak a gyerekeket, hanem szüleiket, kísérőiket is. Az előadás végül egy nagy közös táncolásba fordult, együtt járták aprók – nagyobbak Szántai Levente vezetésével, aki valódi showman-ként egy pillanatig sem hagyta unatkozni a közönséget.

A vacsoránál ezúttal biztosra mentünk: a jól bevált sajtos – tejfölös lángost kebeleztük be, ezt több helyen is kínálták, ahogy természetesen jelen volt a székely alapcsemege, a kürtős kalács is több változatban, de kapható volt a street food több válfaja és a hagyományosabb húsos harapnivalók is. Az ételeket is volt ahol leöblíteni, bár a sörkínálat hagyott némi kívánnivalót maga után: hiába, a kizárólagosság nagy úr. Viszont lehetett kapni igazán kitűnő szekszárdi borokat, ami fröccs formájában igazán jól tudott esni a kánikulai melegben, ami estére is alig csillapodott.

A pénteki nap még két koncertet kínált a forgatag közönségének. Előbb Sárik Péter és az ő kitűnő triója játszott a Jazzkívánság-műsor elnevezésű programjából Falusi Mariannal kiegészülve. A magyar nyelvű könnyűzenei slágereket jazzes formában feldolgozó műsort jól fogadta a vásárhelyi közönség, amely énektudásáról is nem egyszer számot adott a koncert során.

A jazzesített slágerek után egy újabb zenei csemege következett. A Marosvásárhelyi Filharmónia elhagyva a koncerttermek zárt világát a könnyebb műfajok felé kacsintgatva készítette el a Vásárhelyi Forgatagra összeállított műsorát. A fellépést Koszorus Krisztina és zenekara tette még színesebbé. A vegyes műfajokat felvonultató koncerten filmzenék, opera-betétek és könnyűzenei slágerek is megszólaltak.

Szombat: a felfedezés napja

Szombaton végre felfedezésre indultunk a Liget fái alatt és töviről-hegyire megnéztük a sátrak alatt kínált árukat, a különböző sarkokban kialakított kis tereket. Öröm volt nézni a sok igényes, kézműves terméket: biokozmetikumok, illóolajok, ékszerek, a legkülönfélébb kiegészítők várták gazdáikat, de volt könyvvásár és sajtmustra is.

A főleg gyermekek részére kialakított közösségi terekben lehetett társasjátékozni, ügyességi feladatokat megoldani, kézműveskedni is. Aki csak pihenni, lazítani szeretett volna, annak is volt lehetősége elnyúlni babzsákokon, vagy hűsölni az egyszerű, de nagyszerű raklap-bútorokon. Külön dicséret illeti a szervezőket amiatt, hogy a nagy térben jól oldották meg a kisebb rendezvények helyszíneinek elválasztását, így aki szerette volna egy kicsit könyvvásáron, aki úgy akarta, sajtpiacon, vagy éppen játszóházban érezhette magát. És ha úgy szerettük volna, mindez egyben is kínálta magát a könnyű átjárhatóság révén.

Nem voltak könnyű helyzetben a szombatra hirdetett Folknap résztvevői. A kora délelőttől érkező népviseletes fiatalok a stadion mellett felállított színpadon ropták a táncot, ahova nem igen jutott az enyhet adó árnyékból. Azért lelkesedésből nem volt hiány, a Felszállott a pávából megismert Vaszi Levente jól irányította a napot és a műsorvezetés mellett, ha kellett népdalt tanított, ha úgy hozta a szükség, tánclépéseket mutatott, de az is kiderült, hogy a pálinkákkal kapcsolatban sem lehet könnyen zavarba hozni.

A Forgatag berkein belül zajlott ugyanis a IV. Erdélyi Pálinka- és párlatverseny, aminek a díjazása szombaton a hagyományőrző napon történt meg. A díjazás során elhangzott beszédek közepette Levente kijelentette, hogy „ugye, rossz pálinka nincs es”. Persze, mindenhez csak ember kell…

A szórakozás mellett helyet kaptak a Forgatagon komoly témák is. A Liget körül felállított sátrak alatt különböző civil szervezetek mutatták be tevékenységeiket, hallhattunk előadásokat vállalkozásokról, táplálkozásról, allergiás ételekről is és kipróbálhattuk, milyen is lehet különböző fogyatékokkal élni, de akár az erdélyi magyar oktatás problémáit is megvitathattuk.

Lehetetlen lett volna bejárni és átélni mindazt, amit kínált a Vásárhelyi Forgatag ez évi kiadása, ám belekóstolva a programok kavalkádjába elmondhatjuk, hogy a színes, változatos kínálatban a ki-ki megtalálhatta a magának való elfoglaltságot. A résztvevők száma pedig bizonyságul szolgált arra, hogy Marosvásárhelyen igény van a tartalmas magyar nyelvű programokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?