Házszámozás kolozsvári módra: 29-ből és 32-ből egy nem elég

A legtöbb laikus számára is egyértelmű az, hogy egy utcában adott házszámból nem lehet két darab, illetve, hogy a számoknak növekvő sorrendben kell követniük egymást. Ellenben a kolozsvári polgármesteri hivatal városrendezési osztályán nem egy merev szabály. 

Stupid City București néven indított kampányt a közelmúltba a Ziarul Financiar gazdasági napilap a Facebookon és saját hasábjain, azzal a céllal, hogy fotókkal dokumentált olvasói bejelentések alapján felhívja a figyelmet a város közterületén tapasztalható visszásságokra. A sorozatba többek között bekerült már sehová sem vezető gyalogátkelőhely, használhatatlan kerékpárút, utcán tornyosuló szeméthegy, gyalázatos állapotú parkoló.

Hasonló válogatást valószínűleg bármelyik erdélyi városban össze lehetne állítani, és Kolozsvár sem kivétel, ahol a polgármesteri hivatal városrendezési osztálya kifejezetten aktív a témák gyártásában. Az épületek számozását az 1996-ban elfogadott 7-es számú kataszteri törvény szabályozza, valamint néhány későbbi módszertani kiegészítés, melyek közül a legfrissebb 2017-es, és az Országos Elektronikus Utcanyilvántartóra vonatkozó eljárások műszaki szabályai címet viseli.

Ez utóbbi egyértelműen kimondja, hogy a házszámokat „folytatólagosan adják, növekvő sorrendben”, ha egy telek felosztásával új ingatlanok jönnek létre, akkor a már meglévő szám mellé betűket lehet illeszteni A-tól Z-ig, illetve, ha új építkezések miatt a számozás átláthatatlanná válik, akkor újra kell számozni az épületeket. Az, hogy egy szám egy adott utcában csak egyszer szerepelhet, nincs külön leírva a szabályozásban, valószínűleg azért, mert ez egy átlagos intelligenciájú laikus számára is egyértelmű.

A kolozsvári városrendezési osztály munkatársai számára azonban már távolról sem ennyire evidens a dolog, főleg, ha egy olyan remekbe szabott kombinációról van szó, mint Frunzișului 29. Az egyik illetékes semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy ha ezzel a címen már létezik egy lakóház a Hajnal lakótelepet a Monostorral összekötő utcában, miért ne lehetne vagy 40 méterrel odébb egy irodaház is. És lőn.

Az egykori Goethe, jelenlegi Predeal utcában a 32. szám alatt egy stílusos családi ház áll, amely után a 32A, 32B és 32C ingatlanok következnek. Az érvényben levő szabályozás, de az elemi logika szabályai szerint is a következő épületnek a 32D-nek vagy a 34-esnek kellene lennie, ám az urbanisztikai osztály más logika szerint működik, ezért aztán az újonnan épült, az utcafrontnál beljebb álló társasház szintén a 32-es számot kapta. Ebből kifolyólag a postai küldemények rendszeresen rossz postaládába kerülnek, a kreativitásnak ugyanis ára van.

Taxisofőrök elmondása szerint a fenti példák a kolozsvári számozási aberrációknak a legegyszerűbb példái, a Tordai út egyes külső szakaszain és a rohamos sebességgel beépülő Borháncs telepen ellenben totális a káosz, a házszámok az elemi logikának teljesen fittyet hányva követik egymást, olyannyira, hogy egy-egy cím megtalálása korábbi alapos helyismeret vagy a kollégák segítsége nélkül szinte reménytelen vállalkozás. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?