Kolozsvár után hintájuk lett Szatmárnémetiben is mozgássérülteknek

Egy évnyi munkával – szervezés, adománygyűjtés, beszerzés, tereprendezés – sikerült a Máltai Szeretetszolgálatnak megteremtenie azt a lehetőséget a mozgáskorlátozottak számára, ami az egészséges gyermekek legtermészetesebb és legmindennapibb öröme.

A Partiumi Magyar Napok Kossuth-kerti forgatagának különleges és megható mozzanata volt a speciális mozgássérülthinta leleplezése, felszentelése és átadása, egy közel egyéves projekt lezárásaként.

„Talán nem is láttuk át igazán, mekkora fába vágjuk a fejszénket, amikor lassan egy évvel ezelőtt beindítottuk a hinta-projektet. Tavaly szeptemberben egy ifjúsági gyűlésen találgattuk, mire is fordítsuk majd a jótékonysági est bevételét (ugyanis az évente megszervezett jótékonysági estjeink mindig konkrétan 'célirányosak'); mi az, ami hasznos, de nincs Szatmáron, pedig nagy szükség és igény lenne rá. Eszünkbe jutott a mozgássérülthinta. Amibe kerekes székkel lehet begurulni, a mozgássérült tudja magát is hajtani, de a kerekes szék mellett egy apuka vagy anyuka is elfér, és együtt tudnak hintázni” – idézte fel a történet elejét a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági szervezetének országos vezetője.

Hegedüs Gergő elmondta: miután az ötlet megszületett, már „csak” a megvalósításnak kellett nekikezdeni. Első lépésben az anyagiakat előteremteni, mivel a romániai viszonteladótól, kedvezménnyel megvásárolt hinta 15 210 lejbe került. A szeretetszolgálat nagy sikerű jótékonysági estjének bevételéből (11 100 lej), a Református Gimnázium karácsonyi vásárán befolyt összeg egy részéből (több mint 3000 lej), valamint dr. Fátyol Rudolf jótékonysági hangversenyének bevételéből (több mint 2000 lej) sikerült összegyűjteni a hinta árát.

„Az élők sorából sajnos túl korán távozott Fátyol Rudolf világhírű hegedűművész emberségből és segítőkészségből mindig jelesre vizsgázott. A filharmónia igazgatójaként nem csak minden alkalommal díj- és költségmentesen biztosította jótékonysági rendezvényeink számára a termet, de mivel az utolsó rendezvényünkön ígérete ellenére nem tudott fellépni, február elején Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében szervezett filharmonikus kollégáival közösen egy jótékonysági hangversenyt a hinta-projekt számára” – emlékeztetett Hegedüs Gergő.

A speciális játszóeszköz pár héttel korábban meg is érkezett Szatmárnémetibe, a máltais önkéntesek pedig nekiláttak a tereprendezésnek: alapot ástak, tartószerkezetet és kerítést állítottak, speciális gumiszőnyeg-borítást egyengettek. Az alapanyagokat egy cég adományozta. A hinta elhelyezésében a városvezetés is támogatta a szeretetszolgálatot.

„Lehet sokan meglepődnek a kerítést látva, de annak csak figyelmeztető funkciója lesz és nem a mozgássérült gyermekeket akarjuk elzárni a többi gyermektől! Hiszen maga a hinta is szerves részét képezi a Kossuth-kerti játszótérnek, mert az a cél, hogy a gyermekek együtt, egymás látókörében játszanak, nem el– vagy kirekesztve” – hívta fel a figyelmet az ifjúsági vezető.

A régióban egyébként csak Kolozsváron van ilyen hinta, pontosabban hinták, a 2016–os Kolozsvári Magyar Napokon összegyűlt adományokból valósultak meg, az egyik az Életfa Egyesület udvarán, a másik fent a Monostoron, egy parkolóban, a játszótértől eléggé távol áll. „Ezt a távolságtartást, elszigetelést itt mindenképp el akartuk kerülni” — magyarázta Hegedűs, hozzátéve: a tereprendezés napjaiban egyre többen érdeklődtek a hinta felől, a Kossuth-kertben megfordulóktól rengeteg biztatást, elismerő szavakat kapnak és különösen kellemes meglepetés volt, amikor megjelent egy lelkes nagytata és még lelkesebb unokájával be is segített a munkába.

A hétvégén aztán a fesztiválozók közül sokan sétáltak a kis kerítéssel elhatárolt, fehér lepelbe burkolt, hatalmas piros szalaggal átkötött „valami” mellett, kíváncsian pillantgatva feléje, találgatva mi is lehet. Még azok is érdeklődve szemlélték a „csomagot”, akik már olvastak a lassan egy éve elkezdett projektről. Délután pedig nagyon sok máltais önkéntes, fesztiválozó és adományozó gyűlt össze, hogy közösen ünnepeljenek és örvendjenek.

Elsőként Kereskényi Gábor köszöntötte a jelenlévőket. „Köszönöm a  Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy mindig  odafigyelnek a rászorulókra. Különös értékkel bír ez a mai individualista világban, amikor egyre kevesebben és egyre kevesebbet figyelnek a másikra. Büszke vagyok rá, hogy Szatmáron mostantól már van mozgássérülthinta. A sajnálatos, hogy ez az egyetlen az egész megyében, sőt a régióban is” – fogalmazott a polgármester.

A speciális játszóeszköz leleplezését követően a mozgáskorlátozottak nevében ifj. Átyim Pál közgazdász mondott köszönetet testvére tolmácsolásában a lehetőségért, hogy ezentúl számukra is megadatik a hintázás, a játszás öröme, a fizikai korlátaikon való átlépés, s hogy ezentúl a Kossuth-kert még inkább kellemes kikapcsolódási helyszín lesz számukra. „Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretet fektetünk az adásba” – zárta gondolatait Kalkuttai Szent Teréz szavaival.

Barta Barnabás nem csak a mozgássérülthintára, de használóira is áldást mondva szentelte fel a játszóeszközt, majd a Máltai Szeretetszolgálatot vezető Pallai Kristóf fejezte ki háláját és örömét, hogy a közösség összefogásával a fiatalok kezdeményezése megvalósulhatott a szeretetszolgálat szellemiségében: a hit védelmében és a rászorulók megsegítésében. Az átadást követően a már nagyon várt pillanatok következtek: a mozgássérültek végre birtokukba vehették a hintát s emelkedtek a magasba úgy is, hogy meghajtották őket, de úgy is, hogy a különálló kar segítségével ők maguk hajtották a hintát.

Kapcsolódók

Kimaradt?