Rendnek kell lenni a hivatalban: betiltotta a dekoltázst a fogyasztóvédelem elnöke

Horia Miron Constantinescunak, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnökének augusztus 20-ai rendelete magatartási és öltözködési rendet ír elő az ellenőrzésbe induló felügyelőknek.

Eszerint kötelező a tiszta, hivatali öltözék, amely méltóságot és tiszteletet mutat az intézmény és az állampolgár iránt, ugyanakkor előírás a tisztelettudó viselkedés.

"A férfiaknak kötelező módon hosszú ujjú, egyszerű, klasszikus, fehér, kék, bézs, kék, vagy fekete inget kell viselniük, egyenes nadrággal, vágások, cipzárak, nyomatok nélkül. A lábbeli egyszerű cipő lehet, a sportstílus (teniszcipő, kosárcipő, melegítőcipő) és a szandál nem tartozik ide. Az őszi/téli ruházat klasszikus, nem tartalmazhat extravagáns kiegészítőket. A férfiak számára a jegygyűrűn kívül tilos kiegészítők, ékszerek viselése. Az arcnak és hajnak gondozottnak kell lennie, tilos az átlagosnál hosszabb haj és szakáll viselete" - sorolja a rendelet.

A hölgyek vágások és cipzár nélküli, nyomatoktól menetes, klasszikus ruhát, vagy kétrészes öltönyt hordhatnak, szoknyával és nadrággal (szoknyahossz közvetlenül a térd felett), inggel, dekoltázs nélküli blúzzal. Tiltott a testhez tapadó, szűk ruhák viselete, a flitterek és bizsuk használata. Tilos túlzott, extravagáns, figyelemfelkeltő ékszereket viselni. Tilos a hivalkodó smink, az arcnak és a hajviseletnek gondozottnak, mértéktartónak kell lennie.

A szabadban hordható fejfedő, amely nem lehet azonban sapka, strandkalap, kendő, a klasszikus stílus a követendő. Belső térben tilos bármilyen fejfedőt viselni. A személyes higiénia kötelező, és nem okozhat kellemetlen zavart másoknak. A manikűr tiszta, jó ízlésű és klasszikus kell hogy legyen.

Az elnök felsorolja azokat a ruházati elemeket is, amelyek kifejezetten „elfogadhatatlanok”. Ezek közé tartozik a rövid-, vágott- vagy harisnyanadrág, a szandál, a strandpapucs, kalap vagy sapka, kigombolt, vagy a nadrágból kilógó ing, testhezálló ruha, reklámpóló, vagy más vulgáris, szexista, obszcén szavakkal, szlogenekkel vagy képekkel díszített ruházat, beleértve a groteszk lényeket is. „Tilos, a piszkos és vágott ruhák, a provokatív vagy provokatív módon hordott ruházatai cikkek viselése” – olvasható az ANPC elnöke által aláírt dokumentumban.

A rendeletet végrehajtásának határideje hét nap, és az ANPC valamennyi felügyelőjének alá kell írnia a rendelet nyomtatott változatát.

Kapcsolódók

Kimaradt?