Tanévkezdés Háromszéken: nincsenek engedélyek, de vannak megoldások

Háromszéken 56 iskolaépületnek nincs tűzvédelmi engedélye és 20 tanintézet kezdi a tanévet egészségügyi engedély nélkül, összegzett szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint minden esetben körvonalazódnak a megoldások is, ezért nincs ok aggodalomra. Háromszéken 309 tanintézetnek 400 épülete van, így a megszerzett tűzvédelmi és egészségügyi engedélyek tekintetében országos viszonylatban jól áll a megye, mutatott rá a főtanfelügyelő.

Kiss Imre elmondta, a tűzvédelmi engedélyeket nem tanintézetekre, hanem azok minden épületére külön meg kell szerezni. Felidézte, hogy a tavaly még 58 tanintézmény kezdte az évet tűzvédelmi engedély nélkül, ezek mindegyikében elkezdték az engedélyezési folyamatot, az iskolaigazgatók és polgármesterek folyamatosan egyeztetnek a tűzoltósággal, az önkormányzatok anyagi támogatásával vagy kormányprogramok révén próbálják megoldani a hiányosságokat.

A főtanfelügyelő elmondta, minden esetben különbözőek a problémák: egyes esetekben nem készült még el a menekülési tervet tartalmazó dokumentáció, mivel kevés szakcég foglalkozik ezzel, illetve drága és időigényes az elkészítésük. Van olyan iskolaépület is, ahol az egész szerkezetet át kellene alakítani, vagy külső tűzvédelmi lépcsőt építeni, mondta Kiss Imre. Hozzátette, nincs ok pánikra, mivel azokban az épületekben sincsenek veszélyben a gyerekek, amelyek még nem rendelkeznek engedéllyel.

A háromszéki főtanfelügyelő beszámolója szerint a 400 iskola vagy óvoda épületből 20-nak nem sikerült még közegészségügyi engedélyt szerezni, illetve köztük van olyan is, amelynek korábban volt engedélye de elveszítette. „Minden esetben van terv és rövidebb-hosszabb távon körvonalazódik a megoldás”, mondta Kiss Imre. Példaként említette a teljesen új bölöni óvoda épületet, amelynek azért nincs még engedélye, mert még nem történt meg az ingatlan hivatalos átvétele a kivitelezőtől. Az erdővidéki Vargyason korábban volt engedély, de megvonták miután kiderült, hogy a faluban nem megfelelő a vezetékes víz minősége. Következik, hogy az iskolában vízszűrő berendezést szereljenek fel. Felsőrákoson szintén a vezetékes víz nem megfelelő minősége miatt nem kaphat egészségügyi engedélyt a tanintézet, de ez esetben pályáznak, hogy Barótról vezessék át a vizet. A tanfelügyelőség azt javasolta az önkormányzatoknak, ahol gond van a megfelelő minőségű vezetékes vízellátással, hogy szerezzenek be ballonos vízadagolókat a tanintézetek számára.

Kiss Imre elmondta, sokféle helyzet van, de csupán 4 olyan tanintézet van Háromszéken, ahol nincs az épületben mellékhelyiség, így Előpatakon, Hetén, Erősdön és Zabolán csupán kerti vécé áll a diákok rendelkezésére. A főtanfelügyelő emlékeztetett, hogy júniusban megjelent egy kormányhatározat, amely alapján országos szinten 858 tanintézetnek adnak pénzt a központi költségvetésből, hogy kialakítsák az épületen belüli mellékhelyiségeket. Háromszéken a kerti vécével rendelkező négy iskolát foglalták bele a programba, amelyek 89.000 és 135.000 lej közti összeget kapnak a hiányosságok rendezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?