Nagyváradi virágkarnevál: a polgármesteri hivatal nem engedte a gyermekeket fellépni

Abszurd módon elmaradt idén a néptánc és a felvonulás a nagyváradi virágkarneválon – az okokról sajtótájékoztatón számolt be Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő, a Bihar- Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány aligazgatója és Szabó József megyemenedzser.

Szabó József hangsúlyozta, hogy az idén immár 14. alkalommal tartották meg a Nyitott ablak Európára elnevezésű rendezvénysorozatot, ebből az alkalomból a debreceni virágkarnevál alkalmából több virágkocsit is áthoznak Nagyváradra. „Sajnálatos és szerencsétlen módon visszatérő „motívum”, hogy az utóbbi időben a nagyváradi polgármesteri hivatal részéről volt egy olyan érzése a szervezőknek, hogy nem az ünnepi program gördülékenységéért dolgoznak, hanem több esetben is fondorlatos módszerekkel akadályozzák annak hatékony megszervezését, lebonyolítását. Ezek felett nem lehet szemet hunyni, ugyanis nagyok sok nagyváradi és Bihar megyei, érmelléki magyar ünnepét próbálják ellehetetleníteni” – olvasható a sajtótájékoztatóról készült közleményben.

Szabó József szerint tavaly is voltak már próbálkozások a városháza részéről a programok akadályoztatására, volt, amikor a polgármesteri hivatal képviselője a felvonuló magyarországi csoport kezéből csendőri segédlettel szedette ki a magyar zászlót. Idén is megtörtént az Szabó tájékoztatása szerint, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal egyszerűen nem akarta, hogy a magyar Szent Koronát ábrázoló virágkocsi átjöjjön Nagyváradra és Bihar megyébe.

„Az indokokat nem ismerjük, de egy korábbi városházi sajtótájékoztatóból is kiderül, hogy a váradi polgármesteri hivatal eleve nem számolt a szent korona érkezésével.  Ez alkalommal is csak azért láthattuk itt a Szent Koronát ábrázoló alkotást, mert a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke , Pásztor Sándor személyesen egyeztetett erről Papp László debreceni polgármesterrel, és jelezte, hogy mindenkép ragaszkodik az országalmát, jogart, koronát bemutató kompozícióhoz, és legrosszabb esetben ha Nagyvárad tovább tiltakozik, csak Érmellékre viszik ezt az alkotást” – olvasható a beszámolóban.

A másik komoly gond az, hogy idén először nem vonulnak fel Nagyvárad utcáin a Debrecenből érkező virágkocsik, sem az ezeket kísérő táncosok, azzal a komolyan nem vehető indokkal, hogy a felújítások miatt nem használható az útvonal – mondta a megyemenedzser. A nagyváradi polgármesteri hivatal egyszerűen nem mondott igazat, sőt rádión és újságban is a hamis érvet ismételgette, és mondvacsinált okok miatt maradt el idén a látványos felvonulás, amelyet ezúttal is nagyon sokan vártak – tette hozzá.

Pető Dalma, az eseményt szervező Bihor-Hajdú-Bihar Eurórégió Alapítvány aligazgatója, váradi  önkormányzati képviselő szerint felháborító, hogy az idén nem állíthatták fel a főtéren a színpadot, így nem tudtak fellépni a menettáncosok, akiknek műsora a virágkocsis felvonulás mellett sajátos hangulatot teremtett volna a fesztiválnak, és akik között délvidéki, szerbiai magyar csoport is lett volna. A csoport megérkezett, de a produkciót nem adhatták elő.

Ezért erre a programra azért nem kerülhetett sor, mert bár a polgármesteri hivatal engedélyezte a színpad felállítását, ám a programot már nem. „Lehet színpadunk, program nélkül. Ez azt jelenti, hogy az a 94 felvonuló gyermek nem tudja bemutatni produkcióját, amelyre oly lelkiismeretesen készültek. Román és magyar  fiatalokról van szó, akiknek fellépése emelte volna a program színvonalát, hangulatát, de egy érthetetlen és rosszindulatú döntés miatt nem adhatták elő műsorukat. A polgármesteri hivatal döntését meg fogjuk támadni” – mondta Pető Dalma.

Kiderült, a Bihor- Hajdú-Bihari Eurórégió Alapítványnak kellett olyan költségeket is átvállalnia , amelyeket egyébként a váradi polgármesteri hivatal vállalt és kellett volna hogy támogasson. „Arról van szó, hogy a virágkocsikat ide szállító és  az azokat felügyelő debreceni kollegák számára megfelelő szállást és ellátást sem voltak képesek megfelelő színvonalon biztosítani , valamint a szükséges útdíjakat sem fizették ki a városháza illetékesei. Ennyit a Nagyvárad önkormányzatának „vendégszeretetéről”, „gondoskodásról” és őszinteségéről Debrecen és a magyarság irányába” – mondta Pető Dalma.

Kapcsolódók

Kimaradt?