Tankönyv nélkül kezdik a tanévet a hetedikesek?

Minden jel arra utal, hogy a hetedikes diákok idén is tankönyv nélkül kezdik az új tanévet. Ez az évfolyam, amely az előkészítő osztálytól kezdve az új tanterv szerint tanul, ám az oktatási rendszernek még nem sikerült felnőnie a feladathoz, hogy időben elkészítse az új tankönyveiket. A többi évfolyam tankönyvellátása viszonylag egyszerűbb, mivel esetükben már léteznek az országos értékelő központ által elfogadott címek és csak újranyomtatásokra van szükség.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a hetedikes diákok számára még egyetlen tankönyv sem érkezett, sem román, sem magyar tagozaton. Véleménye szerint a tanévkezdésre biztosan nem lesznek meg az új tankönyvek, amelyeke az új tantervet követik. A háromszéki főtanfelügyelő abban bízik, hogy legalább szeptember folyamán megkapják a szükséges tankönyveket és nem kell a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan köztes megoldások – rögtönzött útmutatók - alapján tanítani a diákokat.

Az országos értékelő-központ (CNEE) a napokban közölte a tanfelügyelőségekkel, hogy a hetedikesek számára eddig az új angol, német és francia tankönyveket hagyták jóvá, illetve a román tagozat számára elfogadták a fizika és zenei nevelés könyveket. Eszerint a többi tantárgy esetében még nincsenek elfogadott címek.

Háromszéken folyamatban van a többi évfolyam tankönyvkészletének pótlása. A Kovászna megyei tanfelügyelőség 349 tankönyvcímletet rendelt, amelyből már 293 megérkezett és elkezdték kiosztani az iskoláknak. Szám szerint 31 ezer tankönyvet igényeltek, amiből 28 ezer példányt, azaz a rendelés 85 százalékát megkapták.

Kapcsolódók

Kimaradt?