Vérontás a kórházban: megszólalt a román pszichiátriai egyesület

A különféle pszichózisokban, depresszióban és bipoláris rendellenességben, illetve demenciában, alkohol- és drogfüggőségben szenvedő betegek kezelését célzó, az állami költségvetésből finanszírozott, országos szintű programok elindítását kéri a Román Pszichiátriai és Pszichoterápiás Egyesület (ARPP) keddi nyílt levelében.

A szervezet a săpocai kórházban történt tragédia kapcsán foglalt állást. A nyílt levélben egy országos nyilvántartás létrehozását javasolja, amelybe bekerülne minden súlyosabb mentális zavarral küzdő páciens, beleértve az agresszív viselkedést tanúsító betegeket és potenciális öngyilkosokat.

Az egyesület javasolja továbbá az ügykövetés bevezetését a pszichiátriában, mentálhigiéniai központok létrehozását, mobil pszichiátriai csapatok kialakítását, illetve egy olyan rendszer kiépítését, amely végigköveti a pácienst a kórházból való kiengedéstől a családba/társadalomba való visszailleszkedéséig, és figyelemmel követi további sorsát.

Az egyesület képviselői szerint jelentős beruházásokra is szükség van a pszichiátriai rendelés és kezelés területén, mivel az egész rendszer „elavult”. Át kell szervezni a területet, külön kórházi osztályokat kell létrehozni a különböző mentális zavarokra és függőségekre, és azoknak megfelelő számú szakembert kell biztosítani. Emellett tájékoztató kampányokat kell szervezni a lakosságnak a mentális zavarokról és függőségekről, írja az egyesület.

A săpocai kórházban történt tragédia kapcsán az egyesület rámutat, aggodalommal vették tudomásul, hogy megpróbálják elterelni a közvélemény figyelmét a romániai pszichiátria rossz és elhanyagolt helyzetéről, az egyelőre csak feltételezett orvosi műhibára, mulasztásokra és szolgálati hanyagságra helyezve a hangsúlyt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?