Halálosan veszélyes gyalogosnak és kerékpárosnak lenni Romániában

Románia az Európai Unió (EU) legveszélyesebb országa a kerékpárosok számára és a gyalogosok számára – jelentette kedden az Eurostat.

2017-ben egymillió lakosra számítva tíz biciklis vesztette életét a közutakon, az ellenkező póluson Luxemburg és Ciprus áll, ahol egyetlen kerékpáros sem halt meg balesetben. Az EU-s átlag egymillió lakosra 3,9 halott.

Az Eurostat adatai szerint a közúti balesetben elhunyt gyalogosok száma is Romániában a legmagasabb (37 haláleset/egymillió lakos), míg ez Dániában a legalacsonyabb (3 haláleset/egymillió lakos).

Az Európai Unióban 2017-ben közúti balesetekben összesen körülbelül 25 000 halálesetet regisztráltak, ami egymillió lakosra számítva 50 halálos balesetet jelent. Ezek csaknem fele (46 százalék) személygépkocsik utasai közül került ki, ezt követik a gyalogosok (21 százalék), a motorkerékpárosok (15 százalék), és a kerékpárosok (8 százalék), míg a többiek (10 százalék) más közúti szállítási eszköz áldozatává váltak.

2017-ben Romániában 1 951 halálesetet regisztráltak a közúti balesetekben, ebből 812-en személygépkocsiban vesztették életüket, 733 gyalogos és 191 kerékpáros halt meg.

(Címlapi illusztráció forrása: bucurestifm.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?