Romániában az újszülöttek fele császármetszéssel jön a világra

Az újszülöttek mintegy fele nem természetes úton, hanem császármetszéssel jön a világra Romániában - közölte hétfőn a Hotnews.ro.

A portál a Viata Medicală hetilapban megjelent adatokra hivatkozik, amelyek szerint 2012-ben az állami szülészeteken született gyermekek 41,2 százalékát császármetszéssel segítették a világra. A Hotnews szerint a magánklinikákon ennél lényegesen magasabb, 60 százalék körüli a műtéti úton született gyermekek aránya, de ez nem kerül be a hivatalos statisztikába.

A cikk szerint a jelenséget a félelmek alakították ki; a várandósok és az orvosok félelmei egyaránt. A várandósok félelmei évtizedek tapasztalataira vezethetők vissza. Túl sokan érezték az elmúlt időszakban, hogy "a romániai állami kórházakban úgy kezelték őket, mint teheneket a farmon". A szülés réme a fiatalabb generációkra is átörökítődött, amelyek immár a magukra nézve jobbnak vélt megoldást választják. A császármetszéses szülés ugyanis egy jól felszerelt kórházban ma már ugyanolyan biztonságos, mint a természetes szülés.

Az írás szerint az orvosok is félnek. A kismamák valóságos nyomást gyakorolnak rájuk azért, hogy császármetszéssel hozhassák világra a gyermekeiket, és még a neves professzorok sem mernek ellentmondani ezeknek a kéréseknek. A portál szerint mindez azért van így, mert "a szülész-várandós kapcsolat az orvos-páciens kapcsolatból inkább szolgáltató-ügyfél típusú kapcsolattá alakult".

A cikk szerint tudományosan bizonyított tény, hogy a nem természetes úton születő gyermekeknél megnövekedik az asztma és más betegségek kialakulásának a kockázata. Azt is megemlíti, hogy az egészségügyi világszervezet ajánlása szerint az újszülötteknek csak tíz százalékát kellene császármetszéssel világra hozni.

Kimaradt?