Több ezer megemlékezőt várnak augusztus 26-ra az úzvölgyi temetőbe

A román átállást követően hetvenöt évvel ezelőtt, 1944. augusztus 26-án, törtek be a szovjet csapatok az Úz-völgyébe. Az évforduló előtt tisztelegve, huszonötödik alkalommal szervezik meg egy hét múlva a hadieseményekre és áldozatokra való megemlékezést a Csíkszentmárton községhez tartozó elnéptelenedett település közelében létesített hősi temetőben. Tekintettel a botrányos előzményekre, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök felkérte a dormánfalvi polgármestert, hogy aznapra ne engedélyezzen semmiféle megmozdulást.

Javában zajlanak az előkészületek a hagyományos, augusztus 26-i úzvölgyi megemlékezésekre. A mindkét világháborúban súlyos harcoknak helyszínéül szolgáló terület ebben az évben azt követően került a széles közvélemény figyelmének középpontjába, miután a völgy moldvai részén fekvő Dormánfalva (Dormănești) önkormányzata törvénytelenül román katonai emlékművet és 52 betonkeresztet emelt az évtizedeken át Csíkszentmárton, illetve magyar civil szervezetek kezelésében lévő katonai temető területén.

Az emlékművet és a betonkereszteket emlékezetes körülmények között, erőszakos események közepette szentelték fel június 6-án. Aznap román civil szervezetek hívására a völgybe érkező felbőszített tömeg erőszakkal betört a temetőbe, veszélyeztetve az ott békésen tiltakozó magyar emberek testi épségét.

Több ezer megemlékezőre számítanak

A Maszol megkeresésére Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, több ezer emberre számítanak a megemlékezésen. „Az elmúlt fél évben – amint ezt mindnyájan tapasztaltuk – hatalmas érdeklődés övezi az úzvölgyi haditemető kérdését, nem véletlenül. A törvénytelenségek mindenkinek szemet szúrtak, a temető körüli konfliktusok mindenkiben felkorbácsolták az érzelmeket. Ennek tükrében még inkább felértékelődött a temető fontossága. Éppen ezért több ezer emberre számítunk augusztus 26-án, délután 3 órakor” – fogalmazott az RMDSZ politikusa. A megemlékezők többsége a székelyföldi térségből, Hargita, Kovászna és Maros megyéből várható, de több magyarországi testvér-települési, illetve testvér-megyei küldöttség is jelezte részvételét.

Bákó megye felől lezárják az utat

Az esetleges konfliktusok és provokációk elkerülése és a rendezvény nyugodt lebonyolítása érdekében augusztus 26-ára Hargita Megye Tanácsának fennhatósága alá tartozó Úzvölgyén áthaladó úton Bákó megye felől útlezárást rendelt el. Így ebből az irányból csak különleges engedéllyel lehet megközelíteni az ünnepség helyszínét. Hargita Megye Tanácsa ugyanakkor folyamatosan tartja a kapcsolatot a Hargita megyei csendőrség parancsnokával, aki arról biztosította a szervezőket, hogy minden rendben lesz, nem kell konfliktusoktól tartani.

Borboly Csaba elmondta azt is, hogy egyeztetett a dormánfalvi polgármesterrel, aki biztosította arról, hogy nem engedélyez semmiféle megmozdulást erre a napra. A szervezők felkérték a csíkszentdomokosi polgárőrséget, hogy működjenek közre az esemény zavartalan lebonyolításában. A szervezők felhívással fordulnak minden résztvevőhöz, hogy lehetőleg időben induljanak el a helyszínre és a torlódások elkerülése érdekében utazzanak lehetőleg minél többen egy járműben. A gépkocsiknak egyébként több parkolóhelyet is ki fognak alakítani a rendezvény közelében.

Figyelik az uszító oldalakat. A szervezők folyamatosan monitorozzák a szélsőségesnek tekinthető román szervezetek oldalait és uszító felhívás esetén értesítik a hatóságokat. Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba azt kéri, bárki találkozik valamilyen provokatív, uszító jellegű megjelenéssel, tájékoztassa a szervezőket. Az esemény házigazdái hamarosan helyszíni bejárás során fognak egyeztetni a csendőrség vezetőjével.

Összeállt a megemlékezések programja

Az események főszervezője, mint sok éve már, idén is Csíkszentmárton Polgámesteri Hivatala. A megemlékezést Hargita Megye Tanácsa is támogatja a Hargita Megyei Kulturális Központon keresztül. A napokban összeállt a megemlékezés végleges programja is: augusztus 26-án három órára várják a megemlékezőket az Úz-völgyébe, ahol a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar műsora fogadja az érkezőket, fél négytől a hagyományőrzők bevonulása következik, majd a Csíkborzsovai Férfikórus előadása lesz látható és hallható.

Négy órától kezdődik az ünnepi szentmise, amelynek meghívott szónoka Böjte Csaba ferences szerzetes lesz. Öt órától a testvéregyházak felszólalóinak lesz lehetősége megosztani gondolataikat a jelenlévőkkel, majd a kegyelet koszorúinak elhelyezése következik. Fél hattól a jelenlévő fúvószenekarok közös előadása zárja a programot.

Több napos hagyományőrző lovas zarándoklattal is tiszteleg az Úz-völgyi hősök előtt a Székely Virtus Hagyományőrző egyesület. A háromszéki huszárok, katonai hagyományőrző egyesületek részére szervezett zarándoklat augusztus 24-én indul és 28-án ér véget, Sepsiszentgyörgy környékéről indul és torjai táborozást is magában foglal.

Részvételre buzdít az EMNP és az MPP

Az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöksége közölte: kiemelten fontosnak tartják, hogy a meghirdetett eseménynek minél nagyobb számú résztvevője legyen, ezért részvételre buzdít „minden jó szándékú, történelmi múltunkat tisztelő polgárt”. A közleményük szerint az elmúlt hónapokban zajlott néppárti figyelemfelkeltő eseménysorozat is azt igazolja, hogy a közösség fontosnak tartja a haza védelmében elesett katonáink emlékének méltó megőrzését, a temető eredeti állapotának visszaállítását és a jelenlegi – kegyeletsértő – helyzet megszüntetését.

„Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely után most itt a következő alkalom arra, hogy bebizonyítsuk: visszautasítjuk Bukarest magyarellenes, kegyeletsértő és megfélemlítésre alapuló politikáját, ezért békés, méltó körülmények között emlékezünk meg az úz-völgyi temetőben nyugvó hőseinkről!”  – olvasható a közleményben.

Részvételre buzdított hétfőn az MPP is. „Az úzvölgyi hadi temető feldúlásával hősi halottaink nyughelyét és magyarságunkat is meggyalázták. Nekünk kötelességünk megvédeni, továbbörökíteni múltunk emlékeit. Fontos hát, hogy a hagyományos augusztus 26-i úzvölgyi megemlékezésen, a román átállást követő 1944-es szovjet támadás 75. évfordulóján minél többen vegyünk részt, mutassunk fel számbeli erőt, magyar egységet. Közös imával, kegyeletteljes emlékezéssel tegyünk bizonyságot arról, hogy hőseink áldozatvállalása a keleti határon nem volt hiábavaló” – olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?