Huszonhét helyszínen lobbannak fel az őrtüzek Háromszéken a nemzeti ünnepen

Háromszék 27 településének legmagasabb pontján egyszerre lobbannak fel az őrtüzek, a magyar államalapítás ünnepén. Hagyományok szerint augusztus 20-án, az államalapítás napján szervezik a felsőháromszéki perkői búcsút, amikor benépesül a Kézdiszentlélek fölötti hegyoldal.

A búcsú kedden 10 órától a kézdiszentléleki Szent István-szobornál koszorúzással kezdődik, amikor a helybéli egyházi kórus énekel majd 10.30-kor elindul a búcsújárók körmenete a kőkeresztekkel szegélyzett golgotán a Perkőre, útközben elvégzik a keresztúti ájtatosságot az emlékjeleknél. Az ünnepi szentmise 12 órától kezdődik, főcelebránsa ft. Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Gimnázium lelki igazgatója. 16 órától kezdődik a néptáncfesztivál és a hagyományőrző délután majd 18 órától koncertezik a 4S Street együttes, a búcsú 20 órától tűzijátékkal és tábortűzgyújtással ér véget.

Háromszéken hagyomány szerint, augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén őrtüzeket gyújtanak a települések határában. Idén is a Perkőn lobbannak fel elsőként a őrlángok, majd a többi háromszéki településen gyújtanak őrtüzeket. Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke az esemény kapcsán elmondta: Szent István tiszteletére, az általa megálmodott és megalapított magyar haza iránti hűségből gyújtják meg az őrtüzeket augusztus 20-án. „Az esemény hangulata segít átérezni ezer év történelmét, ami mindannyiunk közös története, hiszen a Kárpát-medence legdélkeletibb tájegységében, Háromszéken több mint ezer éve őrizzük az európai kereszténység határait” – fogalmazott a politikus.

Az őrtüzeket augusztus 20-án, kedden este kilenc órakor gyújtják meg Illyefalván, Sepsikőröspatakon, Mikóújfaluban, Nagybaconban, Bereckben, Alsócsernátonban, Felsőcsernátonban, Ikafalván, Albisban, Dálnokon, Esztelneken, Kézdialmáson, Lemhényben, Kézdiszentkereszten, Ozsdolán, Torján, Sepsibodokon, Sepsibükszádon, Gidófalván, Kökösben, Rétyen, Egerpatakon, Maksán, Előpatakon, Árapatak és Erősd között, Bölönben és Csomakőrösön.

Háromszéken már hétvégén elkezdődött a magyar államalapítás megünneplése. Gelencén a katolikus templom előtti téren avatták fel Szent István kőszobrát. Winkler Imre Ignác alkotását Bereczi István plébános és Cseh József polgármester leplezte le. Tamás József püspök méltató beszédében rámutatott: „a szobor nagy királyunk követésére buzdít, arra, hogy szellemi, lelki értékeinket, templomainkat, iskoláinkat ne hagyjuk, a ránk törő belső és külső veszedelmeket győzzük le, hisz vannak, akik ki akarnak minket forgatni javainkból, el akarnak űzni szülőföldünkről”.

Kapcsolódók

Kimaradt?