Nekiment az egészségügyi miniszter a kórházigazgatóknak

A kórházigazgatók 80 százalékának „nincs keresnivalója” az egészségügyi rendszerben, ismételte meg Sorina Pintea egészségügyi miniszter hétfőn, hozzátéve, felgyorsítják az eljárást az igazgatók tevékenységét felmérő mutatók módosítására vonatkozóan.

„Én már mondtam, hogy emberhiány van az egészségügyben, a tegnap példákat is felhoztam: 2016-ban 165 000 alkalmazott volt a rendszerben, most 185 000 van, tehát a hiány csökkent. Az orvosi tevékenység megszervezési módja azonban a kórházigazgató felelőssége. És ahogyan azt számtalanszor elmondtam már, a kórházigazgatók 80 százalékának nincs keresnivalója az egészségügyi rendszerben. A rendszert hibáztatjuk, de a rendszer mi vagyunk” – jelentette ki Pintea a săpocai kórházban az újságírók azon kérdésére, hogy szerinte az egészségügyi rendszer jelenleg is emberhiánnyal küzd-e.

Így folytatta: „A săpocai kórházban sem megfelő a szervezés. Az elmúlt két évben sok mindent tettünk a rendszerben, de nem eleget. Nagyon megszoktuk azt, hogy így is működnek a dolgok. Ami itt történt, az sokéves hanyagság eredménye, azé a mentalitásé, hogy így is jó, így is lehet csinálni, amíg aztán történik valami, és megtörtént. (...) A főnővér kötelessége időszakos kiképézést nyújtani az asszisztenseknek munkaköri kötelességeikről. Gondolják, hogy történt ilyen? Soha.”

Hozzátette, fel fogják gyorsítani az eljárást az igazgatók tevékenységét felmérő mutatók módosítására vonatkozóan, és módosításokat vezetnek be az igazgatótanácsok feladatkörét illetően is.

(Címlapi illusztráció forrása: adevarul.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?