Megölte négy betegtársát egy páciens: riasztó emberi mulasztások előzték meg a vérengzést

Emberi mulasztások egész sorozata történt a săpocai neuropszichiátriai kórházban, ahol az egyik beutalt beteg négy másik pácienst megölt, kilencet pedig megsebesített az éjszaka egy infúziós állvánnyal – jelentette ki vasárnap este az egészségügyi miniszter. Sorina Pintea szerint meg lehetett volna előzni a tragédiát.

A miniszter személyesen irányítja a Buzău megyei kórházban történtek kivizsgálását, és a helyszínen tartott sajtótájékoztatón számolt be az első konklúziókról. Rámutatott: az egészségügyi asszisztensek munkaköri leírásában foglaltak értelmében gondoskodniuk kell arról, hogy a betegek ne férjenek hozzá támadóeszköznek is alkalmas tárgyakhoz. "Márpedig az infúziós állvány nehéz tárgy, amelyet nem lett volna szabad felügyelet nélkül bent hagyni egy olyan kórteremben, ahol pszichés betegek vannak" – mondta Sorina Pintea.

Egy másik téves intézkedés a miniszter szerint az volt, hogy a vasárnapra virradóra, 1 óra 45 perckor az utóbb a betegekre támadó férfi mellé, ugyanabba az ágyba fektettek egy másik, szintén alkoholelvonási tünetekkel beutalt pácienst, annak ellenére, hogy még voltak szabad ágyak az osztályon.

Sorina Pintea vasárnap délután érkezett a Buzău megyei Săpocára, hogy a helyszínen követhesse a neuropszchiátriai kórháznál folytatott belső vizsgálatot. Érkezésekor megkérdezték tőle az újságírók, hogy szerinte elkerülhető lett volna-e tragédia: "Az eddigiek alapján úgy gondolom, hogy igen" – válaszolt a miniszter.

Pintea azt mondta, ellenőrző testülete a tervek szerint még vasárnap este befejezi a kórháznál indított belső vizsgálatot, hogy aztán levonják a következtetéseket és meghozzák a szükséges intézkedéseket. "Vannak megmagyarázhatatlan dolgok, de majd kiderül, hogy pontosan mi történt, minden tényezőt külön ellenőrizni fogunk, még az egészségügyi személyzet munkaköri leírását is" - magyarázta.

Az infúziós állvánnyal ütötte agyon a betegeket

Mint ismert, a săpocai neuropszichiátriai kórház egyik páciense vasárnap hajnalban egy infúziós állvánnyal több ütést mért a kórtermében fekvő páciensek fejére, majd a nők számára fenntartott szomszédos kórterem betegeit is megtámadta. Négy páciens életét vesztette, kilencen megsérültek.

Az agresszor 38 éves, a Buzău megyei Săgeata községből származik, és a csütörtöki nap folyamán utalták be a kórházba alkoholelvonási tünetekkel. A támadás után megpróbált elmenekülni, egy másik beteg kórházba utalása okán az egészségügyi intézményben tartózkodó rendőrnek azonban sikerült megállítania.

Kapcsolódók

Kimaradt?