Ultrahangos vizsgálatnak vetik alá a fákat Aradon


-A A+Ultrahangos vizsgálattal állapítják meg ezentúl a parkokban, köztereken lévő fák egészségi állapotát, és döntenek arról, hogy ki kell-e vágni őket vagy sem – jelentette be Călin Bibarț megbízott aradi polgármester.

A városháza mögötti Eminescu- (Salacz-) parkban be is mutatták a készülék működését , amely tulajdonképpen beszkenneli, vagy átvilágítja a fatörzset, majd egy számítógépes program kimutatja, hogy a kéreg alatt milyen állapotban van a fa. Ez alapján megállapítják, hog ki kell-e vágni és másikat ültetni helyette, vagy valamilyen módszerrel megmenthető egy-egy megbetegedett törzs.

A zöldövezeteket az utóbni másfél évtizedben módszeresen csökkentő és beépítő aradi önkormányzattól meglepő ez a hirtelen pálfordulás – a megbízott elöljáró legalábbis azt mondta, hogy céljuk egy minél egészségesebb környezet és növényzet kialakítása, illetve fenntartása.

A szerkezet nettó 157 ezer lejébe, vagyis közel 28 ezer eurójába került a városkasszának, s állítólag pontosan kimutatja, hogy károsodott-e az adott fa, anélkül, hogy meg kellene vágni a kérgét.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X