Elszállították a hárombocsos medvét a Szent Anna-tó környékéről

A bocsos anyamedvét a zernyesti medverezervátumba szállították el hétfőn – közölte kedden Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája.

A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben emlékeztetnek: az akció sikerességéhez hozzájárult az az áprilisi képzés, amit a brassói Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) szakembere tartott – Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportjának ajánlására – mintegy húsz Hargita megyei vadgazdálkodási szakembernek a medve elkábításának és befogásának módszereiről.

Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa augusztusi ülésén csaknem 90 ezer lejt hagyott jóvá a Pogány-havas Kistérségi Társulás fiókjának, amely többek között a Csíki-medence medvepopulációjának felmérésével is foglalkozik. A megyei tanács Elemző Csoportjának frissített jelentése a medvekérdésben és a vadállatok okozta károk kapcsán Hargita megyében most már online is olvasható, ezen a linken. 

Borboly Csaba megyei tanácselnöke szerint, amíg a kormány a medvekérdésben késik a valós megoldások gyakorlatba ültetésével, addig Hargita megyében minden érintett fél bevonásával fenntartható stratégiát kell kidolgozni, ezt a célt szolgálja a munkacsoport tevékenysége is. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy idén is indít a gödöllői Szent István Egyetem vadgazda mérnöki mesterképzést Csíkszeredában. 

(Címlapi illusztráció forrása: youtube.com)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?