Szülőföldön magyarul: késnek-e idén a kifizetések?

Az eddigi évekhez képest idén jóval később, március 22-én hirdették meg a pályázati kiírást a Szülőföldön magyarul program keretében, ezért elképzelhető, hogy ősszel két körben folyósítják majd az oktatási-nevelési és hallgatói támogatásokat: először azokét, akiknek igénylését elfogadásra javasoltak, mert teljes pályázatot küldtek, majd azokét, akiknek még pótolniuk kell a hiányzó dokumentumokat – tudtuk meg Ady-Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátortól.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) munkatársa a Maszol érdeklődésére közölte: ennek ellenére remélik, hogy a tavalyhoz képest nem lesz sok csúszás, és a korábbi évekhez hasonlóan szeptembertől folyósíthatják az oktatási támogatásokat, főleg azok esetében, akik teljes, nem hiányos pályázatot küldtek.

Idén összesen 139 737 pályázat érkezett Erdélyből, ebből 139 085 az oktatási-nevelési és 652 a hallgatói támogatásra vonatkozik. 138 409 pályázatot központi ellenőrzésre küldtek, és ha itt is mindent rendben találnak, akkor elfogadásra küldik. 1 328 igénylést hiányosnak ítéltek, ezek esetében hiánypótlásra lesz lehetőség, vélhetően augusztus második felétől.

Közel ezer (egészen pontosan: 916) igénylés esetében valamelyik elfogadási kritérium nem teljesült, vagy az iskolai hiányzások száma, vagy pedig az oktatási intézmény (pl. román vagy német tagozat) okozott problémát, így ezeket elutasították.

Összezavarodtak az igénylők

Többnyire a késői meghirdetés miatt is érkezett idén kevesebb igénylés, részletezte a programkoordinátor. Volt, aki azt hitte, hogy már lejárt a határidő, és emiatt nem küldte be, de sokan azt is hitték, hogy idén egyáltalán nem hirdették meg az oktatási támogatásokat. „Még olyat is hallottunk, hogy a postahivatalban azt mondták, hogy ne küldjék be, mert lekésték”, sorolta Ady-Kovács-Ferenczi Noémi.

Tavaly egyébként összesen 145 884 igénylést számoltak. A programkoordinátor tudatta: tény, hogy minden évben egyre kevesebben pályáznak, de az idei nagyobb esést mutat ahhoz képest, mint amihez hozzászoktak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?