Kilövik a Csíkpálfalván garázdálkodó medvét

A környezetvédelmi minisztérium engedélyt adott csütörtökön annak a Csíkpálfalván garázdálkodó medvének a kilövésére, amely az elmúlt hónapban számos alkalommal okozott kárt a környéken.

Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) igazgatója az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy a medve legutóbb a hét elején pusztított el öt juhot egy gazdaságban.

Hadnagy Lehel, a helyi vadászegyesület vezetője elmondta, hogy a vadőrök követik és kilövik az állatot. Hadnagy szerint a medve az elmúlt hónapban többször okozott kárt a helyi gazdaságokban.

A környezetvédelmi minisztérium ugyanakkor engedélyt adott egy másik medve kilövésére is, amely egy lovat és több szarvasmarhát pusztított el Csíkszentmártonban. A nagyvadat ebben az esetben is megfigyelik, hogy a vadászok biztosak lehessenek abban, hogy ugyanarról az állatról van szó, amely a károkat okozta.

A környezetvédelmi ügynökség vezetője továbbá arról tájékoztatott, hogy a Szent Anna-tó környékéről elköltöztettek egy kétbocsos anyamedvét, és folyamatban van egy hárombocsos medve elköltöztetése is.

Az APM statisztikái szerint Hargita megyében év elejétől mintegy 150 vadkárról érkezett bejelentés, ezekből 120-at medvék okoztak, a többit vaddisznók, farkasok és hódok. Domokos László szerint a medvék által okozott károk nagyjából az elmúlt év szintjén vannak.

(Címlapi illusztráció forrása: romania24.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?