Külföldi munkavállalás: mi lesz a gyermekkel?

Sokan vállalnak külföldön munkát azért, hogy gyermekeinknek, családjuk jobb életet biztosítsanak, nekik is vannak azonban kötelezettségeik.

A Nagyváradi Szociális Igazgatóság (DASO) négy éve kezdeményezte azt a kampányát, melynek a külföldi munkát vállalók és tájékoztatása mellett része az itthon maradt gyermekekkel és gondviselőikkel való foglalkozás, kapcsolattartás is. Augusztus végén például nappali tábort szerveznek számukra, ősztől pedig after school típusú foglalkozásokat is tartanak, étkezés után román nyelvből s matematikából.

Csütörtökön a szülőkkel tartottak találkozót, amelyen Arina Moş, az igazgatóság vezetője, George Ghideu részlegvezető és Ioana Cîmpan pszichológus beszélgetett a meghívott szülőkkel és gondviselőkkel. Nagyváradon egyébként 717 gyermek szerepel az igazgatóság nyilvántartásában. Megjegyezendő, hogy a megjelentek egy része elég negatívan állt a szakemberekhez, volt, aki szerint az ő gyermeke nincs magára maradva a külföldi munkavállalás miatt, mert naponta tudnak beszélni interneten, más pedig azt nehezményezte: az írásbeli meghívó megijesztette, azt hitte a gyermekvédelmiektől érkezett, s azt hitte megbüntetik. Azt is le kellett szögezniük a szakemberekhez, hogy a pszichológus segítségét kérni nem szégyen... S bár többen vitatták az igazgatóság vezetője leszögezte, saját tapasztalataikból tudják, hogy a gyermekek egy rész elhagyásként, elutasításként éli meg a szülő távozását.

 A felügyeleti jog átruházása

Valószínűleg azt sem tudta mindenki, hogy a külföldi munkavállalás esetén nem elég egyszerűen valamelyik megbízható családtagra bízni a gyermekeket, kötelező a szülői felügyeleti jog ideiglenes átruházására is, ha mindkét szőlő külföldön vállal munkát.

A gyermekvédelmi törtvény szerint a külföldre való távozás előtt legalább 40 nappal írásban be kell jelenteni a polgármesteri hivatal szociális osztályán/szociális igazgatóságán a külföldi munkavállalási szándékot, és megnevezni azt a személyt, aki gyakorolhatja a szülői felügyeleti jogot. A felügyeleti jog átruházást a területileg illetékes bíróság mondja ki, legtöbb egy éves időtartamra. Az ideiglenes felügyeleti jogot családtagokra lehet átruházni, nagyszülőkre, dédszülőkre, valamelyik nagyszülő testvérére, nagybácsira, nagynénire, unokaöcsre, unokahúgra, bátyra vagy nővérre. A megbízottnak nagykorúnak kell lennie, és rendelkeznie kell a gyermek neveléséhez szükséges erkölcsi és anyagi háttérrel.

Konkrét példákkal is illusztrálták, hogy milyen helyzetekben lehet szükség a szőlői felügyelet átruházásra: egyik gyermeknek például mandulaműtétre volt szüksége, ehhez kellett a szülői beleegyezés, de erre szükség lehet akkor is, ha például a gyermek jutalomtábort nyer kiváló iskolai eredményei miatt és részt venne a táborban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?