Alkotmánybíróságra vitte a Nép Ügyvédje a megyei közúti személyszállítás ügyét

Az alkotmánybírósághoz fordult szerdán a Nép Ügyvédje a 2019/51-es sürgősségi kormányrendelet kapcsán, amely kiiktatja a közszolgáltatások közül a megyei közúti személyszállítást.

A Nép Ügyvédjének közleménye szerint ez az intézkedés áthágja a parlament akaratát és eltorzítja a román állam alkotmányban rögzített szociális feladatkörét, továbbá megszegi az alkotmány azon előírását, amely szerint a parlament az egyetlen törvényhozó hatóság, ellentmond a hatalmi ágak szétválasztása elvének is. 

Az idézett forrás rámutat arra: a közúti személyszállítás közszolgáltatás, és annak is kell maradnia egészen addig, amíg a parlament fel nem vállalja, hogy alkotmánymódosítással változtat az állam ilyen jellegű kötelezettségein.

A Nép Ügyvédje hangsúlyozza, hogy a fizetéses megyei közúti személyszállításnak a közszolgáltatások köréből történő, sürgősségi rendelet útján való kiiktatása egyenlő az állam alapvető feladatának felszámolásával. Ezáltal eltekint azon kötelezettségétől is, hogy polgárainak megfelelő életszínvonalat biztosítson, és ez kihatással lesz a teljes, társadalmi szolidaritáson alapuló szociális jellegű jogszabályi keretre.

A Nép Ügyvédje szerint ilyen körülmények között a szociális jogállam, amelyben az emberi méltóság és az emberi jogok és szabadságok képezik a legfőbb értéket, „tartalom nélküli szándékká válik”.

„Mi több, a megye települései közötti szállítási hálózat hiánya befolyásolhatja az emberek közutakon való biztonságos közlekedését, súlyos következményekkel járhat. Kétségbe vonja, hogy az az alkotmányos kötelezettség is sértetlen marad, miszerint az állam garantálja az élethez, és a fizikai és pszichikai integritáshoz való jogot” – írja a nyilatkozat. 

A Nép Ügyvédje kifejti: az állam létezése során választhat a társadalombiztonság különféle modelljei közül, de nem mondhat le szociális funkciójáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?