Visszakerült Háromszékre a magyarellenességéről hírhedt fogyasztóvédő

Visszaperelte a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal élén korábban betöltött tisztségét a magyar vállalkozók és diáktáborok zaklatásáról elhíresült Mircea Diacon. Hasonló módon visszakerült a brassói regionális fogyasztóvédelmi kormánybiztosság élére Claudiu Susanu is, a hírhedt háromszéki fogyasztóvédő pártfogója.

Mint arról beszámoltunk, a magyarellenességéről ismert fogyasztóvédelmi vezetőket tavaly év végén „buktatták fölfelé”, amikor Claudiu Susanut a brassói regionális fogyasztóvédelmi kormánybiztosság éléről a temesvári regionális hivatal élére helyezték át. Helyébe pedig a Kovászna megyei fogyasztóvédelem éléről Mircea Diacont nevezték ki. Ő azonban nem sokáig töltötte be ezt a tisztséget, mivel idén februárban ismét elmozdították, és a Beszterce-Naszód megyei fogyasztóvédelem élére nevezték ki.

A „székely ízek” ügyében elhíresült Mircea Diacon távozásának nem sokáig örvendhettek a leváltását kérő háromszéki politikusok és vállalkozók, hiszen a fogyasztóvédő beperelte az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságot (ANPC). A Kovászna Megyei Törvényszék pedig eleget tett Mircea Diacon keresetének, és egyrészt felfüggesztette, másrészt megsemmisítette az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság áthelyezésről szóló februári rendeletét. Bár az alapfokú döntés ellen fellebbezhetett volna a fogyasztóvédelmi hatóság, nem tette meg, ezért ismét visszaállt a régi helyzet.

Mint arról többször is beszámoltunk, Mircea Diacon túlkapásaival és botrányaival hívta fel magára a közvélemény figyelmét. Hat évvel ezelőtt felszólított egy vállalkozót, hogy hentesáruinak címkéjéről tüntesse el a „székely ízek” feliratot. Ezt követően kifogásolta a sepsiszentgyörgyi taxikra ragasztott SIC – Terra Siculorum matricát, majd rárontott egy ingyenes unitárius vallástáborra, ahol azt sérelmezte, hogy nincs román nyelvű szabályzat.

Háromszéki politikusok több ízben is kérték leváltását arra hivatkozva, hogy Mircea Diacon átlépte hatáskörét, részegen kocsmai verekedésbe keveredett, majd tavaly nyáron ittasan balesetet okozott, ám az ügyészség egy év után sem emelt vádat ellene. Korábban dolgozott a rendőrségnél is, ám távoznia kellett, mert egy előzetes fogvatartásban lévő asszony feljelentette nemi erőszak kísérletéért – innen a polgárőrséghez került, de erőszakos viselkedése miatt távoznia kellett. Végül a botrányhős a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal élén kötött ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?