Egy nap alatt bezárták és újranyitották a háromszéki táborokat

Egy nap alatt egészségügyi engedély nélkül maradt és vissza is kapta azt a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által működtetett két népszerű táborhely. A zabolai Csipkés és a besenyői táborok egészségügyi engedélyét szerdán vonta vissza a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, amely egy országos ellenőrző akció során kereste fel a létesítményeket. Másnapra vissza is adták az engedélyeket, mivel kiderült, hogy a két létesítménynek nincs tábor besorolása.

Ágoston László, a háromszéki Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjének magyarázata szerint a 991/1995-ös törvényre hivatkozva vonták meg szerdán az egészségügyi engedélyeket, mivel a jogszabály azt írja elő, hogy a táborokban kötelező legyen egy „szakszerűen felszerelt” orvosi rendelő és a tábornak kell legyen saját orvosa. 

Az engedélyeket 24 óra alatt vissza is adták, hiszen kiderült a zabolai és besenyői létesítmények nem táborként vannak besorolva hanem turisztikai létesítményként, így a kis faházakat kempingként, a központi nagy épületet pedig ifjúsági szállóként jegyeztették be, ezeknek pedig nem szükséges orvosi rendelő. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerint a zabolai és besenyői tábor esetében ugyan megoldódott a probléma, ám országos szinten zajlanak az ellenőrzések és orvosi rendelő hiányában könnyen engedély nélkül maradhatnak a táborok.

Gáj Nándor a zabolai és besenyői táborokat működtető Művészeti és Népiskola igazgatója szerint szerencséjük volt, mivel néhány évvel ezelőtt a fogyasztóvédelmi hivatal rákényszerítette őket, hogy turisztikai besorolást kérjenek a táboroknak, mivel a turisztikai törvényben nem létezik a tábor besorolás. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy lesznek olyan diákcsoportok, akiknek meghiúsul nyári tábora, mert bezárhatják a leszerződött táborhelyet.

Az igazgató rámutatott: minden évben kiváltják a szükséges egészségügyi engedélyeket ám az elmúlt 25 évben soha nem kérték számon a felszerelt orvosi rendelő és saját orvos meglétét. Gáj Nándor szerint elavult és felemás rendelkezéseket tartalmaz a törvény, hiszen nem tisztázza világosan, hogy mit jelent egy „szakszerűen” felszerelt orvosi rendelő, másrészt a táborban egy orvos csak szülői engedéllyel vizsgálhatná meg a gyerekeket. Ugyanakkor a törvény nem tesz különbséget a táborok mérete között, ugyanúgy kötelező az orvosi rendelő annál a létesítménynél amely húsz személyt tud befogadni és annál is ahol több száz gyereket tudnak elszállásolni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?