Critical mass - több ezren kerékpároztak Marosvásárhelyen

Több mint két kilométer hosszú sorban, elöl és hátul rendőrautó kíséretével vonultak Marosvásárhelyen szombaton a Critical mass kerékpározó résztvevői. A kerékpárosok a főtéren, a Győzelem-téren gyülekeztek, körbejárták az egész várost, majd a Maros-parton a kompnál fejezték be a túrát.

Gál Sándor szervező a maszol.ro érdeklődésére elmondta, az idén 1500-nál is többen lehettek a résztvevők. Tavaly áprilisban 1500, ősszel 1200 biciklis vonult végig Marosvásárhelyen. A megmozdulás célja felhívni a figyelmet a biciklire, mint járműre, arra, hogy így is lehet közlekedni, ami természetesen sokkal egészségesebb és környezetkímélőbb a gépkocsiknál - ismertette Gál a Critical mass koncepcióját.

„Azért jó ez a mai demonstráció, mert máskor életveszélyes Marosvásárhely utcáin kerékpározni. Az autósok nem tekintenek partnernek a forgalomban, leszorítanak az útról, a körforgalomban nincsenek tekintettel ránk” – magyarázta Nagy Boglárka kerékpározó, hozzátéve, hogy évek teltek el, amióta Marosvásárhelyen biciklivel közlekedett.

„Kórházban kötöttem ki egy figyelmetlen autós hibájából, ezért is vagyok itt és erősítem a csapatot, lássanak bennünket, figyeljenek ránk, hiszen nekünk is jogaink vannak a közlekedésben!” – mondta Sebestyén János.

A kerékpározók között fiatalok és idősek, gyakorlott bringások, és alkalmi biciklisek valamennyien jelen voltak. A Sörpatika előtt, a kompnál ásványvíz és zsíroskenyér várta a nagy csapatot, akik a víz partján a fűre telepedve osztották meg élményeiket egymással. 

Kimaradt?