Újabb nyomozati részletek derültek ki a 15 éves Alexandra ügyéről

A legújabb információk azt a feltételezést erősítik meg, hogy az áldozat 66 éves gyilkosa egy emberkereskedelemre szakosodott, romániai lányokat külföldön prostitúcióra kényszerítő hálózatnak dolgozott.

Az áldozat nagybátyja, az Országos Koalíció Románia Modernizálásáért nevű civil szervezetet vezető Alexandru Cumpanasu Facebook-oldalán tett közzé egy – állítása szerint a rendőrségtől származó hivatalos – kronológiát, amely szerint Alexandra szülei már szerda este bejelentették a rendőrségen, hogy lányuk reggel óta eltűnt, írja az MTI.

Csütörtök reggel Alexandra anyját – rendőrségi kihallgatása közben – felhívta egy férfi, hogy megnyugtassa: a lány jól van, és Angliába készül „pénzt keresni”. A kihallgatást végző rendőr többször próbálkozott visszahívni az illetőt, de az már nem válaszolt. Ezt követően a caracali rendőrség kezdeményezte, hogy vegyék fel Alexandrát az országosan körözött eltűntek listájára. A lányt tehát már kereste a rendőrség, amikor sikerült felhívnia a 112-es segélyhívót.

A hatóságok számára jól ismert módszer az, hogy az emberrabló, lányokat külföldön futtató bűnszövetkezetek – Alexandra esetéhez hasonlóan – megnyugtatásnak szánt, külföldi „munkavállalásról” szóló telefonhívásokkal próbálják rávenni a rokonságot, hogy ne kerestesse az eltűntet. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerint annak a 18 éves, áprilisban eltűnt lánynak a rokonai is kaptak hasonló telefonhívást, akit – a saját vallomása szerint – ugyanaz a férfi ölt meg, aki Alexandra elrablását és meggyilkolását is bevallotta. A 18 éves Luiza nagyapját azzal hívta fel egy férfi, hogy a lány nem akar már hazatérni, mert Svájcban talált munkát.

A védőügyvéd azt tanácsolta Dincának, hogy az igazat mondja

Gheorghe Dincă visszavonta fellebbezését, amelyet a craiovai törvényszék szombati határozata ellen nyújtott be, amely előzetes letartóztatásáról rendelkezett. Az óvást a craiovai ítélőtábla keddi, néhány perces tárgyalásán vonta vissza, írja az Agerpres.

Dincát előbb kiskorúval folytatott kereskedelemmel és nemi erőszakkal gyanúsították, amelyért előzetes letartóztatásba helyezték, viszont vasárnap este a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei elrendelték a nyomozás kiterjesztését minősített emberölés bűncselekményének gyanúja miatt. A gyanúsított ügyvédje, Alexandru Bogdan szerint védence ezt követően döntött az óvás visszavonásáról.

Bogdan elmondta: azt javasolta Dincának, hogy az igazat vallja, mert ha a bizonyítékok ellene vannak, a tagadás semmit sem segít rajta. Az ügyvéd szerint Dincának lelkiismeret-furdalása van az elkövetett tettei miatt, a kihallgatáson, a cselekmény részletezésénél rosszul lett.

Bogdan szerint Dincă családját (feleségét, lányát, fiát) meglepték a történtek, mert a gyanúsított „példamutató férj volt”. A család részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, mert „tudják, hogy mit jelent” egy ilyen tragédia (Dincának öt unokája van). Az ügyvéd szerint ugyanakkor az eset hétfői rekonstruálása az eljárást zavaró sajtó miatt maradt félbe, nem pedig azért, mert a gyanúsított nem működött volna együtt a nyomozókkal.

Az eljárás során Gheorghe Dincă elismerte, hogy július 25-én, miután rajtakapta, hogy telefonálni próbál, megölte a 15 éves Alexandra Măceşanut, holttestét pedig utólag elégette. A házba 19 órával később, péntek reggel hatolt be a rendőrség. Felmerül a gyanú, hogy hasonlóképpen járt el a 18 éves Luiza Melencuval is. A kriminalisztikai szakértők emberi csontok és fogak maradványait találták meg egy fémhordóban lévő hamuban. Ezek mellett találtak három gyűrűt, egy láncot, két másik láncdarabot, egy téglalap alakú fémdarabot, valamint egy olyan gyűrűfoglalathoz hasonló darabot, amelyeken égési nyomok voltak. Az ékszermaradványokat felismerte a kiskorú lány édesanyja.

(Címlapfotó forrása: Inquam Photos/Bogdan Danescu)

Kapcsolódók

Kimaradt?