Tinigyilkosságok: a caracali rém beismerte, hogy megölt két lányt

Vasárnapi kihallgatásán megtört, és beismerte, hogy megölte az otthonából eltűnt két tinilányt a caracali autószerelő, akit korábban a második áldozat elrablásának és meggyilkolásának gyanújával tartóztattak le.

Erről a 66 éves gyanúsított, Gheorghe Dincă ügyvédje számolt be védence kihallgatása után az újságíróknak. Tájékoztatása szerint a férfi beismerte, hogy megölte a két lányt.

Az autószerelő azt mondta az ügyészeknek: a két áldozatot a házába vitte, ahol szexuális kapcsolatot akart létesíteni velük, de „heves szóváltásba keveredett” mindkettőjükkel, és a konfliktus tettlegességig fajult. „Ütlegelni kezdte őket, aztán megtörtént, ami megtörtént”  – idézte védence szavait Bogdan Alexandru ügyvéd. Gheorghe Dincă azonban tagadta, hogy elrabolta volna a lányokat. Állítása szerint a lányok önként mentek vele a Caracal szélén lévő romos házába.

A férfi egyik áldozata a 18 éves Mihaela Luiza Melencu, aki idén április 14-én tűnt el otthonából, a másik pedig a 15 éves Alexandra Măceşanu, akit szerda óta nem láttak a szülei. Mindkét lány Caracalhoz közeli településeken lakik, és mindketten autóstoppoltak eltűnésük napján, majd gyanútlanul beültek Gheorghe Dincă autójába.

Mint ismert, a rendőrség a 15 éves Alexandra eltűnése után, péntek hajnalban csapott le az autószerelőre, de túl későn, mert addigra a férfi megölte a lányt. A közvéleményt nem csak a gyilkosság sokkolta, hanem az is, hogy az eddigi információk szerint meg lehetett volna menteni az életét, ha a hatóságok szakszerűen járnak el.

Gheorghe Dincă eleinte mindent tagadott, annak ellenére, hogy a gazdaságában fagyasztott emberi húst és elégetett emberi csontokat találtak egy mellékhelyiségben, és megtalálták a 15 éves lány ékszereit és ruháit is. Mivel hasonló forgatókönyv szerint tűnt el áprilisban ugyanazon a környéken a 18 éves lány is, a hatóságok feltételezték, hogy ő is a férfi áldozata lett. A gyilkos állítólag savval akarta eltüntetni a holttestet.

Mi történt péntekre virradóra?

A 15 éves Alexandrát annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy csütörtökön délelőtt háromszor is telefonált a segélyhívó számra, de a rendőröknek és speciális telekommunikációs hatóságnak nem sikerült pontosan beazonosítaniuk a helyszínt. A rendőrök végül úgy azonosították a férfit, hogy visszanézték az utcai videokamerák által rögzített képeket, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be. A feltételezések szerint a rendőrök csak azután nézték meg a felvételt, hogy kiszálltak három helyszínre, de a pontatlan helymeghatározás miatt egyik helyen sem találták meg a lányt.

A közvélemény felháborodását csak fokozta, hogy a rendőrök már péntek hajnalban megtalálták a házat, ahol állítólag több mint három órát vártak, amíg megkapták a házkutatási engedélyt. A román média információi szerint a rendőrök annak ellenére sem hatoltak be, hogy hallották a lány sikoltozását, így a lány által leadott telefonhívásoktól összesen 19 óra telt el, amíg a rendőrök rátörtek a gyilkosra. 

A nyomozásnak még nincs vége

Az ügyészség vasárnap közölte, hogy a nyomozásnak nincs vége, hiszen a férfi házának mintegy 2500 négyzetméteres udvarán számos roncsautó alkatrész és egyéb hulladék található, ami megnehezíti a bizonyítékok gyűjtését. Azzal is számolnak, hogy a férfi nemcsak a háza környékén próbálta elrejteni a holttestek maradványait. Azt sem tartják kizárnak, hogy egyéb bűncselekményeket is elkövetett. A jelek szerint egyedül követte el a gyilkosságot, de nem kizárt, hogy tettestársa is volt.

A férfi korábban autószervizt működtetett, és taxisofőrként is dolgozott. Felesége és gyermeke Olaszországban él, így már jó ideje egyedül volt. A román média szerint korábban a férfit kitiltották Olaszországból szexuális bűncselekmény elkövetése miatt.

Klaus Johannis államfő már pénteken részletes tájékoztatást kért az ügyben, és közölte, a hatóságok intézkedésének módja a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén is napirendre kerül. Viorica Dăncilă miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy intézményközi munkacsoportot állít fel a hatóságok válsághelyzeti reakcióidejének lerövidítésére. Azt is kijelentette: fontolgatja egy népszavazás kiírását arról, hogy járjon-e szigorúbb büntetés az olyan bűncselekményekért, mint a gyilkosság, a nemi erőszak vagy a pedofília. Szombat este Bukarestben és Románia más településein is több ezer ember vonult az utcára és kormány lemondását követelték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?