Takarítják a sepsiszentgyörgyi patakmedreket

A Debren és Szemerja patakok medrének takarításával próbálják megelőzni az árvizeket Sepsiszentgyörgyön. A Tega köztisztasági vállalat dolgozói jelenleg a Debren patak mentén dolgoznak, vágják a növényzetet és összeszedik a szemetet.

A takarítást a patak Oltmező utca felőli részén kezdték és a Borvíz utca irányába haladnak. Ezt követően kerül sor a Szemerja patak medrének kitakarítására is. Amennyiben az időjárás is engedi, a munkálatokat szeptember végéig fejezik be a köztisztasági vállalat munkatársai.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat Bálint József EMNP városi képviselő javaslatára nemrégiben fogadott el egy többéves árvízvédelmi-stratégiát. A kezdeményező egy előtanulmányt is bemutatott, amelyben fényképeken szemléltették az elmúlt évek áradásai által okozott károkat, illetve árvízvédelmi szempontból 12 problémás helyszínt azonosítottak a városban.

A tanulmány szerint helyenként az esővíz-elvezetését kell megoldani, vízelvezető árkokat kialakítani, patakmedret, átereszeket takarítani, illetve tartályos esővízcsatornára is szükség lenne, ahonnan szivattyúval lehetne kiemelni a vizet. A legnagyobb beruházást a város északi részén kialakított két vízgyűjtő tó jelentené, amely felfogná a nagy esőzések, patakáradások esetén a felesleges vizet. Az EMNP számítása szerint a beruházások 1,5 millió lejbe kerülnek, ehhez hozzászámoltak évi 250 ezer lejt folyamatos felügyeletre, karbantartásra, meder-és áteresztakarításra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?