Belebukott a nemi erőszakról tett állításaiba az ortodox teológia dékánhelyettese

Vasile Răducă benyújtotta lemondását, miután a Trinitas egyházi rádióadó egyik műsorában hajmeresztő kijelentéseket tett a nemi erőszakről, ami az egész hazai sajtót bejárta. Bár az interjú májusban készült, a paginademedia.ro kedden közölt belőle részleteket.

A lemondásról hírt adó Bukaresti Egyetem azt egyelőre nem részletezte, hogy a volt dékánhelyettes továbbra is a tanári kar tagja marad-e vagy sem.

Mint arról beszámoltunk, Vasile Răducă azzal a nyilatkozatával keltett felháborodást, miszerint „ritkák azok az esetek, amikor a nemi erőszaknak teherbe esés a következménye”, és ennek az egyik oka az, hogy az agresszió a megerőszakolt nő „egyetértésével” történt, és „jólesett” neki, ami miatt az aktus megismétlődött. A dékánhelyettes az óvszer használatát „maszturbációnak” nevezte, egy betelefonáló hallgatónak pedig azt üzente, imádkozzon azért, hogy a lánya szakítson a muzulmán vallású barátjával. 

Az ortodox pap nézeteitől a Bukaresti Egyetem rektora, a tanügyminiszter és az Ortodox Egyház szóvivője is elhatárolódott, az Országos Audiovizuális Tanács pedig írásbeli megrovásban részesítette a Trinitas egyházi rádióadót. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?