Ennyi medve kilövésére adott engedélyt a környezetvédelmi miniszter

140 egyed kilövését engedélyezte hétfőn Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető azzal indokolta döntését, hogy egyre több medvetámadás történik.

„Védeni kell a fajt, de ügyelnünk kell az emberekre is. Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket (...), kidobjuk a hulladékokat és így lehetőséget teremtünk, hogy lejöjjenek a hegyről és bemenjenek egyes városokba” - nyilatkozta a zernyesti medverezervátumban a tárcavezető. Gavrilescu elmondta: európai uniós pénzekből újabb medvemenhelyet hoznak létre, elkezdik az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is. 

A környezetvédelmi miniszter szerint csak bírsággal lehet megakadályozni, hogy az emberek etessék a medvéket. „Akik etetik a medvéket, megbírságoljuk (...), s akkor nem lehet a felelősséget (...) sem a terület gondnokára sem a kormányra hárítani”. A tárcavezető szerint nem csak a környezetvédelmi minisztérium feladata, hogy változtasson az embereknek a medvéhez való viszonyulásán - ez elsősorban nevelés kérdése. 

Kapcsolódók

Kimaradt?