Sepsiszentgyörgyön kiirtották a szúnyogokat

A sepsiszentgyörgyi városháza tájékoztatása szerint befejeződött a város parkjaiban és tömbháznegyedeiben a szúnyogirtás, amit két alkalommal szerveztek július 5-én és 19-én. Első alkalommal a reggeli órákban repülőgépből és földi permetezéses módszerrel szórták ki a vegyszert, míg második alkalommal az esti órákban szintén mindkét módszer alkalmazásával irtották a szúnyogokat.

A repülős vegyszerezésről sok sepsiszentgyörgyi osztott meg fotókat a közösségi oldalakon és aggodalmukat fejezték ki, a szúnyogirtó szerek esetleges mellékhatásairól. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni az aggódókat, és rámutatnak, hogy a permetezés során a repülőből PERMEX 22-es típusú vegyszert, a földi permetezés során pedig Detral Super vegyszert használtak. Mindkét típusú vegyszer megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az Egészségügyi Minisztérium részéről, és nem jelentenek veszélyt az emberek és az állatok egészségére. Hozzáteszik, hogy a méhek védelme érdekében, a szúnyogirtásokat megelőzően Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala értesítette a Kovászna Megyei Méhész Egyesületet is. Hozzáteszik, hogy a szúnyogok lárvái 10–15 nap alatt kelnek ki, az irtás során használt vegyszerek pedig csak az élő rovarokra hatnak, a lárvákra nem. A hatékonyabb eredmények érdekében volt szükség a szúnyogirtás megismétlésére. A permetezésre azért a reggeli és az esti időszakban került sor, mert ekkorra a méhek és más bogarak fedezékbe vonulnak, a szúnyogok pedig ekkor a legaktívabbak.

A sepsiszentgyörgyi városháza közleményében kifejtik, hogy az éghajlat felmelegedése miatt a szúnyogoknak olyan fajtái is megjelentek a környéken, amelyek különböző betegségek és vírusok hordozói, így ezek csípése fertőző lehet, veszélyeztetheti az emberek és a háziállatok egészségét.

A szakemberek figyelmeztetése szerint a szúnyogok által hordozott igen veszélyes nyugat-nílusi vírussal való megbetegedésre nagyobb eséllyel lehet számítani a június és november közötti időszakban. A vírus szúnyogcsípéssel terjed és a betegség komolyabb következményekkel járhat, központi idegrendszeri szövődmények, agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat.

A nyugat-nílusi vírus terjedését a szúnyogállomány csökkentésével és a szúnyogcsípések elleni védekezéssel lehet kontrollálni. A permetezés a kullancsokra is hatással volt, amelyek szintén veszélyes betegségeket hordoznak, így csípésük ártalmas lehet az emberek és az állatok egészségére.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?