Ombudsman: diszkriminálják a kisebbségi diákokat az egyetemi felvételin

A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok diszkriminációjára ad lehetőséget a romániai egyetemi felvételik jelenlegi szabályozása – hívta fel az oktatási miniszter figyelmét az ombudsmani hivatal.

Az edupedu.ro portál beszámolója szerint a jogintézmény az egyetemi, mesteri és doktori felvételi metodológiájáról szóló 2016-os miniszteri rendeletet kifogásolja. Ez ugyanis feljogosítja a felsőoktatási intézményeket arra, hogy a román nyelv ismeretéből is vizsgáztassák azokat a felvételizőket, akik nem román tannyelvű középiskolában végeztek.

Az ombudsman közlése szerint több egyetem él is ezzel a lehetőséggel, diszkriminálva a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákokat. A hátrányos megkülönböztetés abból ered, hogy ezek a diákok a román anyanyelvű társaikhoz hasonlóan román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsgán vettek részt az érettségin, és ezt az érettségi oklevelük igazolja.

Az ombudsmani hivatal szerint ez az eljárás ellentmond az oktatási törvénynek és sérti a nemzeti kisebbségeknek az etnikai, kulturális és nyelvi identitásuk megőrzéséhez való jogát. A jogintézmény ezért felkéri az oktatási minisztériumot, hogy módosítson a felvételi metodológiáján.

Kapcsolódók

Kimaradt?