Hátráltatja az orvosok munkáját a két hete nem működő egészségügyi informatikai rendszer

FRISSÍTVE: Komoly fennakadást okoz az egészségügyi szolgáltatások elvégzésében az egészségügyi informatikai rendszer meghibásodása, amelynek következtében több mint két hete – pontosan 17 napja – nem tudják bevezetni az egészségügyi szolgáltatók az elvégzett vizsgálatokat, beavatkozásokat. Az egészségbiztosító szerint nem okoz gondot az adatok utólagos feltöltése a rendszerbe, a háziorvosok azonban másképp vélekednek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetőségének kell kiadnia azt a rendeletet, ami meghatározza, hogy a nem funkcionáló, vagy nem megfelelő paraméterekkel működő egészségügyi informatikai rendszerbe hogyan kell az egészségügyi szolgáltatóknak utólag bevezetni a megfelelő adatokat. Ezt Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója közölte a Maszollal.

Az igazgató elmondta: jelen pillanatban ilyen rendelet még nem született az elmúlt 17 napra vonatkozóan, amióta gyakorlatilag nem működik a rendszer. A működési hiányosságok megoldására vannak tervek, de konkrétumok egyelőre nem születtek, a megoldás az országos elnökségre vár – árulta el Duda Tihamér. Az igazgató ugyanakkor úgy fogalmazott: ha nem is működik, vagy nem megfelelően működik a rendszer, az orvosnak, szolgáltatónak el kell látnia a betegeket. Az orvosok aggodalma ellenére az igazgató szerint az egészségügyi pénztár finanszírozni fogja az ilyen időszakokban elvégzett szolgáltatásokat.

Duda Tihamér elmondta, megkeresésünk időpontjában, csütörtökön még nem érkezett hozzájuk panasz az egészségügyi szolgáltatók részéről a rendszer működésével kapcsolatban. „Ennek két oka lehet: vagy megszokták, hogy nem működik és már nem is jelentik, vagy valamilyen szinten elindult a rendszer és be tudták vezetni a ma ellátott betegeket, szolgáltatásokat” – mondta. Duda Tihamér a nap folyamán később visszajelezte a Maszolnak, hogy az egészségügyi szolgáltatók legfrissebb jelentése szerint az informatikai rendszer továbbra sem működik.

„Órákat ülünk a gép előtt”

A Maszol megkeresésére Dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke elmondta, nem csupán az elmúlt 17 napról van szó, ha az egészségügyi informatikai rendszer hibáit nézzük.

„A rendszer a bevezetése óta labilis, gyakorlatilag nem volt olyan nap, amikor minden szegmense működött volna” – fogalmazott. „Jelenleg egyszerűen nem olvassa le a rendszer az egészségügyi kártyákat. Órákat ülünk a gép előtt, miközben az idegrendszerünk, az egészségünk felőrlődik, hiszen szeretnénk ellátni a hivatásunkat, elvégezni a munkánkat és ez nem lehetséges. A betegeket ugyanígy megviseli ez az időszak: hiába egyeztetnek időpontot, nem tudjuk őket az egészségügyi biztosítási rendszeren belül ellátni, sokan inkább elmennek, nem várnak, vagy elfogadják, hogy nem tudunk például támogatott gyógyszereket felírni” – részletezte a jelenlegi állapotokat Soós Szabó Klára.

A családorvos szerint az is elfogadhatatlan, hogy az egészségbiztosító az orvosokat bünteti amiatt, hogy az offline ellátások adatait nem viszik be a rendszerbe utólag, holott Nyugat-Európában ez ellenkezőleg működik: a biztosító, amint lehetséges, utólag bevezeti az adatokat, ha nem működik az informatikai rendszer. Nagy gondot okoz, hogy az orvosok nem tudják beazonosítani a hozzájuk forduló beteg státusát. Ez évekkel később is visszaüthet, hiszen kiderülhet, hogy egy adott vizsgálat, eljárás, kezelés nem úgy lett elvégezve, ahogy ezt a beteg biztosított-státusza megengedi. Ilyen esetben ismét a családorvos lesz felelősségre vonva – mondta Soós Szabó Klára.

„Nehéz ilyen körülmények között dolgozni és koncentrálni a betegre. Nap, mint nap gondot okoz a munkánkban és senki nincs felelősségre vonva a nem megfelelő informatikai rendszer miatt” – zárta gondolatait a Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke.

A CNAS elnökének és szóvivőjének a lemondását kéri a kormányfő
A CNAS szóvivője, Daniel Osmanovici szerdán egy rádióinterjúban az egészségügyi informatikai rendszer meghibásodása kapcsán úgy fogalmazott, hogy „az emberek mindenképpen meghalnak, a rendszerrel és a rendszer nélkül is”. Viorica Dăncilă kormányfő azt kérte csütörtökön Sorina Pintea egészségügyi minisztertől, hogy menessze az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) elnökét az informatikai rendszer működésképtelenségéért és az intézmény szóvivőjét is szerdai kijelentéséért. Osmanovici időközben elnézést kért kijelentéséért, elismerte tévedését. Egy Facebook-bejegyzésben többek között azt írta: „Annyira felháborított az újságíró spekulációja, hogy az online platform ideiglenes hibája miatt emberek halhatnak meg, hogy teljesen helytelen módon és empátia nélkül reagáltam. Akinek van türelme végighallgatni a nyilatkozatomat, az megérti. Az elmúlt tizenhét napban sokszor elmagyaráztam a helyzetet, és több tucat interjút adtam. Előfordul, hogy fáradt vagy és tévedsz. Sajnálom.”

FRISSÍTÉS: Sorina Pintea egészségügyi miniszter csütörtökön az Agerpresnek úgy nyilatkozott: várja az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) jelentését az online platform meghibásodásával kapcsolatban, valamint hozzátette, javasolni fogja a kormányfőtitkárságnak a CNAS vezetőségének lecserélését.

Răzvan Vulcănescu CNAS-elnök pedig azt mondta, nem áll szándékában lemondani. „Nem érzem magam hibásnak az informatikai platform hibájáért. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket folyamatukban kell megvizsgálni, és figyelembe kell venni, hogy miért alakult ki ez a helyzet" – mondta Vulcănescu.

Hozzátette: az egészségügyi kártyákkal kapcsolatos minden szükséges információt a miniszterelnök rendelkezésére bocsát, hogy „jól dokumentált döntést” hozhassanak. Elmondása szerint éppen az utolsó teszteket végzik a rendszeren, mielőtt ismét működésbe helyeznék.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?