Álbetegek lepleznék le a hálapénzt követelő orvosokat a kórházakban

Betegnek „álcázott” ellenőröket vetne be az egészségügyi minisztérium a hálapénzeket kérő orvosok leleplezésére. Az egészségügyi szakszervezetek tiltakoznak.

Sorina Pintea miniszter elsőként a HotNews portálnak számolt be arról, hogy a szaktárca titkosszolgálati módszerekkel készül felszámolni a hálapénz intézményét az egészségügyben. Közlése szerint a minisztérium korrupcióellenes stratégiájának részeként álbetegeket küldenek azokba a kórházakba, amelyekben fennáll a gyanú, hogy az egészségügyi személyzet bizonyos pénzösszegek kifizetéséhez köti a páciensek ellátását.

Pintea elmondta: kérdőíveket töltetnek ki névtelenül egy-egy kórház betegeivel. Ha a válaszaik azt mutatják, hogy az adott egészségügyi intézményben hálapénzt kérnek az orvosok, akkor a minisztérium betegnek álcázott ellenőröket küld a helyszínre. Küldetésük az lesz, hogy tetten érjék a hálapénzt követelő orvost.

„Meggyőződésem, hogy az orvosok nagy része tisztességesen végzi a munkáját. De mindannyian tudjuk, hogy vannak még problémák. Gyakori, hogy nem az orvos kéri a hálapénzt a betegtől, hanem az asszisztensnő közli vele a tarifát” – magyarázta Sorina Pintea.

Az egészségügyi szakszervezetek kedden közleményben tiltakoztak a minisztérium tervei ellen. Álláspontjuk szerint Sorina Pintea törvénytelen módszerekkel akarja felszámolni a korrupciót. „Az orvosokat folyamatosan terrorizálják. A minisztérium a korrupcióra hivatkozva kampányt indított ellenük” – olvasható a közleményben.

A Hotnews szerint januárban Pintea a szakszervezetektől is javaslatokat kért a fehér köpenyek zsebébe csúsztatott borítékok gyakorlatának visszaszorítására, de az érdekvédelmi tömörülések "illetékességük hiányára" hivatkozva elhárították a felkérést. A portál felidézte, hogy a bukaresti kormány jelentős bérelemeléseket hajtott végre az egészségügyben, amelyek révén az orvosok többségének bére az utóbbi két évben legalább duplájára emelkedett. 

Egy nemrég készült közvélemény-kutatásban a megkérdezettek a kórházakban megkövetelt hálapénzt sorolták az első helyre - 24 százalékos arányban - az egészségügyi rendszert sújtó problémák közül, míg 20 százalékuk a kórházi fertőzéseket, 12,8 százalékuk az állami beruházások hiányát, és 11 százalékuk a szakképesített személyzet hiányát nevezte a legsúlyosabb gondnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?